Tv-uitzending 18 oktober 2021

Als je een incasso van een gerechtsdeurwaarder krijgt, denk je algauw dat de rekening moet kloppen. Maar ook een louche bedrijf kan een deurwaarder op je af sturen. En de influencers op jouw Instagram-, Facebook- of YouTube-feed verkopen naast zichzelf ook vaak producten. Radar Checkt! onderzoekt de regels van de influencermarketing. Ten slotte: contant geld wordt steeds duurder om te gebruiken voor consumenten en ondernemers. Gaan we naar een cashloze wereld? Een meerderheid van de mensen wil dat voorkomen, blijkt uit onderzoek. 

De rol van de gerechtsdeurwaarder

Je schrikt je rot: je krijgt een brief van de gerechtsdeurwaarder. Je moet binnen 14 dagen honderden euro's betalen aan bedrijf met een dubieuze reputatie: de Lekdetectiecentrale. Met dat bedrijf lig je al weken in de clinch over hun onterecht verstuurde rekening, en als klap op de vuurpijl krijg je dus een gerechtsdeurwaarder op je dak. Moet de deurwaarder, die een beëdigd ambtenaar is, de vordering van zo’n bedrijf niet eerst controleren? 

Nieuwe rubriek Loden Leeuw: meest irritante influencer die reclame maakt | Radar Checkt!

De wereld van influencermarketing is de afgelopen jaren gigantisch toegenomen. Via kanalen zoals YouTube, Instagram en Facebook hebben influencers een trouwe schare volgers aan zich gebonden. Producten worden aangesmeerd, zoals frisdrank, gadgets en kleding, soms zelfs zonder aan te geven dat de influencers hier flink voor cashen. Want welke regels gelden eigenlijk voor influencers? Voor de nieuwe rubriek van de Loden Leeuw duikt Fons in de wereld van influencermarketing.

Testpanel-onderzoek: 63 procent wil dat winkels verbod krijgen om contant geld te weigeren

Radar hield een enquête over betalen met contant geld, dat onder meer is ingevuld door ons testpanel. Bijna 40.000 mensen reageerden. Hoewel pinnen de populairste betaalmethode is, blijkt uit ons onderzoek dat maar liefst 82 procent meestal of altijd contant geld op zak heeft. Betalen met de pin is door de coronacrisis in stroomversnelling gekomen, maar ook steeds vaker wordt de consument ontmoedigd om met contant geld te betalen. Zo vragen een aantal banken een bijdrage aan klanten bij het opnemen van contant geld. Afhankelijk van je pakket en hoeveel geld je opneemt, kan dit oplopen tot 5 euro per opgenomen bedrag. Ook winkeliers merken dat contant geld steeds minder gangbaar wordt. Uit onderzoek van Radar blijkt ook dat bepaalde winkels een extra bijdrage vragen voor het betalen met contant geld. Gaan we naar een cashloze samenleving? En wat zijn de gevolgen hiervan voor de consument? Radar legt het uit.