Tv-uitzending 21-09-2020

De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters levert veel vragen op; Radar gaat op zoek naar antwoorden. Ook kijken we naar de strenge fraudecontrole van banken: wat als je onterecht als fraudeur wordt aangezien en de bank je rekening blokkeert?

Overdrachtsbelasting afgeschaft voor starters

Op Prinsjesdag werd het bekend gemaakt: de overdrachtsbelasting wordt vanaf 1 januari 2021 afgeschaft voor starters. Dat is goed nieuws, maar roept ook meteen vragen op. Want wat als je nu een huis aan het kopen bent en de overdracht is 1 november aanstaande? Pis je dan net naast de pot of geldt de regeling ook met terugwerkende kracht tot aan Prinsjesdag? We deden een oproep en kregen honderden mails binnen met vragen. We zetten de belangrijkste vragen voor je op een rij.

Geen toegang tot bus met opvouwbare scootmobiel | Radar checkt

De 22-jarige Rowina koopt speciaal een opvouwbare scootmobiel om iedere dag naar haar werk te gaan. Deze scootmobiel voldoet qua gewicht en formaat aan de Europese eisen om mee te nemen in de bus, maar toch wordt ze iedere dag geweigerd. Hierdoor komt ze te laat op haar werk en moet ze noodgedwongen een dure taxi bellen. Ze voelt zich gediscrimineerd als mobiel beperkte. Fons gaat met haar op pad en ondervindt zelf waar Rowina tegenaan loopt.

Bankcontroles schieten door

Uit het niets blokkeert je bank per direct je bankrekening. Je wordt verdacht van fraude. Je kunt niet meer bij je geld en kunt niets meer betalen. Je wordt behandeld als crimineel terwijl je helemaal niets verkeerds hebt gedaan. Radar spreekt twee consumenten die de dupe zijn van strenge bankcontroles en die onterecht gezien worden als fraudeur. Waarom reageren banken zo extreem? Radar zoekt het uit.

Deze uitzending is momenteel helaas niet terug te kijken.