Tv-uitzending 21 februari 2022

We komen terug op de problemen rondom Plangroep Nederland. Onze eerdere uitzending maakte veel los en mensen zijn boos dat hun problemen niet worden opgelost. 

Scooterverzekeringen voor jongeren zijn extreem duur, tot soms wel €210 per maand. Niet te betalen voor iemand van 16 jaar en vaak reden voor ouders om de verzekering op hun eigen naam te zetten. Dan zijn de kosten flink lager. Wat veel mensen niet weten is dat de ouder hiermee fraude pleegt en de aangerichte schade door de jongere niet gedekt is. En die schade, aan een scooter of in het geval van letsel, kan oplopen tot tienduizenden euro’s. 

Bijna 200 nieuwe klachten over Plangroep Nederland

Een maand geleden besteedde Radar uitgebreid aandacht aan Plangroep Nederland, een financieel zorgverlener. Mensen met schulden of betalingsproblemen worden via de gemeente aangemeld bij Plangroep. Je inkomsten komen dan bij Plangroep binnen en jij krijgt zelf leefgeld. Wat bleek? Rekeningen worden niet of te laat betaald, Plangroep is slecht bereikbaar en ze reageren niet op klachten. Ondertussen lopen de schulden op. Mensen komen dus in de schulden door Plangroep, terwijl ze haar klanten juist uit de schulden moet helpen. Na de uitzending kreeg Radar bijna 200 nieuwe klachten binnen over Plangroep Nederland. En die mails liegen er niet om: mensen zijn boos op Plangroep omdat ze niet gehoord worden en hun problemen niet opgelost worden. Hoe nu verder? We vragen het aan Plangroep en aan de gemeenten die samenwerken met de budgetbeheerder.

Onnodig hoge prijzen voor geneesmiddelen

Het is een slimme truc van farmaceutische bedrijven. Je pakt een medicijn dat al langer op de markt is voor kwaal A, registreert het opnieuw maar dan voor kwaal B en verkoopt het weer voor het 500-voudige. En aan het medicijn zelf is niks veranderd. Neem bijvoorbeeld het middel Mexiletine. Dat is een medicijn dat al 50 jaar gebruikt wordt tegen hartritmestoornissen. Vanaf 2000 wordt het middel ook ingezet tegen de zeldzame spierziekte NDM. De farmaceut Lupin registreert in 2018 het als nieuw middel onder de naam Namuscla. Kostte het in 2000 nog 23 eurocent per capsule, nu hangt Lupin er een 100 keer duurdere prijs aan: 23,39 euro per capsule. Zo stijgt een behandeling op jaarbasis van maximaal 4400 naar maar liefst 65.000 euro per jaar. Op kosten van de samenleving. Moet dat niet anders?