Tv-uitzending 28-09-2020

Vrouwen die medische klachten hebben door borstimplantaten zijn het zat en willen nu eens eindelijk gehoord worden. Daarnaast praat Antoinette in de studio met advocaat Adriaan de Gier, werkzaam voor Servicekostenterug.nl. Bemiddelingswebsite Airbnb vraagt namelijk onterecht servicekosten. Maar wanneer heb jij recht op het claimen van deze kosten? Verder zoekt Fons uit hoe het zit met het beleid rondom nep merkartikelen op Vinted.nl.

Grote schadeclaim voor Airbnb

Een huis huren via Airbnb, wie heeft dat tegenwoordig niet al weleens gedaan? De bemiddelingswebsite heeft een verdienmodel waarbij het servicekosten vraagt aan de huurder, maar ook aan de verhuurder. Maar dat mag niet volgens de Nederlandse wet, oordeelde de kantonrechter in Amsterdam eerder dit jaar. Airbnb is in hoger beroep gegaan, maar claimstichting Servicekostenterug.nl laat het er niet bij zitten. Die heeft een schadeclaim ingediend van maar liefst 300 miljoen euro bij Airbnb, een gigantisch bedrag. Wanneer heb je recht op het claimen van servicekosten bij Airbnb? Kun je je nu nog aansluiten? En wat als Airbnb het hoger beroep toch wint? Advocaat Adriaan de Gier, werkzaam voor Servicekostenterug.nl zit maandag in de studio. 

Nep merkartikelen op Vinted.nl?

'Draag je het niet? Verkoop het dan!', de bekende slogan van Vinted.nl, een website voor de koop- en verkoop van tweedehands kleding. Irma verkocht via de site dure merkschoenen, nauwelijks gedragen. De koper heeft de schoenen ontvangen maar beweert nu dat de schoenen nep zijn. Sterker nog, ook Vinted oordeelt dat de schoenen niet origineel zijn en dus krijgt ze haar geld niet terug. Maar de schoenen worden ook niet teruggestuurd. Dat hoeft ook niet volgens Vinted als het gaat om nep merkartikelen. Omdat de handel via Vinted loopt heeft ze ook geen adresgegevens van de koper en kan ze daar geen contact meer mee opnemen. Uiteraard klopt ze aan bij Vinted, maar die zijn lastig te bereiken. Fons zoekt het uit, maandag in Radar.

Siliconen borstimplantaten

De bewijzen stapelen zich steeds meer op. Vrouwen kunnen ziek worden van siliconen borstimplantaten. Ze lekken en de siliconen dringen door in hun lichaam. Alleen krijgen de vrouwen die de klachten hebben zelf vaak te horen dat het tussen hun oren zit en dat het niet aan de borstimplantaten ligt. Dit blijkt ook uit een een enquête die Radar hield onder 1400 vrouwen met borstimplantaten. 46 Procent geeft aan klachten te hebben van de siliconen implantaten. Een meerderheid, 72 procent, is daarmee naar een arts gestapt. Die schrijft de klachten in meer dan de helft van de gevallen, namelijk 53 procent, niet aan de implantaten toe. Het RIVM doet nu al bijna twee jaar onderzoek naar de veiligheid van de borstimplantaten. Ondertussen worden de vrouwen zieker en zieker. Het liefste willen ze de implantaten laten verwijderen, maar dat wordt vaak niet vergoed en kost veel geld. De vrouwen pikken het niet meer en komen in actie, maandag in Radar.