Actie voor vergoeding verwijdering borstimplantaten

Rondom siliconen borstimplantaten is nog veel discussie, kun je er nu ziek van worden of niet? Intussen zijn er veel vrouwen in Nederland, maar ook internationaal, die na het plaatsen van hun siliconen borstimplantaten auto-immuunreacties ontwikkelen zoals concentratieproblemen, hoofd- en spierpijnen, en reumatische klachten.

Als je vanwege deze klachten de implantaten weer wilt laten verwijderen, dan kom je niet altijd in aanmerking voor een vergoeding van de operatie. En daar moet volgens deze vrouwen verandering in komen.

Wetenschappelijk bewijs

Alleen als er een scheur of lek in het implantaat te zien is, er sprake is van een infectie, kapselvorming klasse 4 of borst- of lymfeklierkanker, krijg je de operatie vergoed. En er is nog een ander punt wanneer je in aanmerking komt: als een vrouw kan aantonen dat zij last heeft van ernstige, aanhoudende klachten die uitgebreid medisch onderzocht zijn en er geen andere behandelingen meer mogelijk zijn.

Zweten

Dr. Henry Dijkman, wetenschappelijk onderzoeker aan de HAN University of Applied Sciences heeft een methode ontwikkeld waarmee hij zwevende siliconendeeltjes in het lichaam kan aantonen. Vrouwen reageren allemaal anders op dit zogenaamde 'zweten' van implantaten. Hij is van mening dat elke vrouw met siliconen borstimplantaten er vroeg of laat ziek van wordt doordat de siliconendeeltjes zich ophopen in organen en zenuwen.

Haartest

Vrouwen die willen weten of er siliconen in hun lichaam zitten, kunnen sinds deze zomer een test doen waarmee kan worden aangetoond of er platinum in hun haar zit. Cyrille Depondt, CEO bij Hair Diagnostix, legt uit dat wanneer er platinum in het haar wordt gemeten, dat dit betekent dat er siliconen vanuit de implantaten zijn gemigreerd. Platinum is een reststof die bij de productie van siliconen in de borstimplantaten terechtkomt.

Onderzoek Radar: Vage klachten door borstimplantaten vaak niet (h)erkend door arts

Bekijk de resultaten van het onderzoek dat Radar deed naar psychische en/of lichamelijke klachten door borstimplantaten.

Petitie

Na zeer ernstige klachten liet Jamie Crafoord haar implantaten verwijderen en zij knapte een week erna op. Samen met het Meldpunt Klachten Siliconen is zij een petitie gestart om alle verwijderoperaties van borstimplantaten te vergoeden. ‘Het is belachelijk dat vrouwen die ziek zijn geworden van hun borstimplantaten zelf moeten bewijzen dat ze hier ziek van zijn geworden voordat ze een verwijderoperatie vergoed krijgen. Fabrikanten kunnen namelijk niet bewijzen dat ze veilig zijn. Het wordt tijd dat de politiek hier iets aan gaat doen.

Je kunt de petitie hier vinden

The Implant Files

Radar besteedde al meerdere malen andacht aan borstimplantaten. In 2018 deed Radar samen met dagblad Trouw en meer dan 250 onderzoeksjournalisten uit 36 landen wereldwijd onderzoek gedaan naar medische implantaten: The Implant Files

Forumreacties

10
  • Door Radar

Steeds meer vrouwen krijgen medische klachten door borstimplantaten. Ze stellen dat er meer aandacht moet komen voor de negatieve gevolgen. Ken jij iemand die medische klachten heeft door borstimplantaten of heb je hier zelf last van? Kijk hier de uitzending terug: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/actie-voor-vergoeding-verwijdering-borstimplantaten/

  • Door ToonvanMeel

Goed dat er aandacht voor is. Aansluitend hierop: De overheid dwingt transgenders om te kiezen voor deze onveilige borstimplantaten. Subsidieregeling voor transgender voor borstvergroting is alleen beschikbaar als je kiest voor onveilige implantaten. Mijn dochter moest paar duizend euro subsidie terugstorten omdat ze voorkeur had voor borstvergroting met eigen vetweefsel.

  • Door marcello.randolfi

Het helpt natuurlijk niet voor mensen die al een inplantaat hebben maar waarom geen verwijdering bijdrage bij het plaatsen van zulke inplantaten. Dan is het probleem voor de toekomst toch gewaarborgd