Tv-uitzending van 13 februari 2023

Komende maandag start de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Radar. Ook dit jaar zijn er weer genoeg zaken die nader onderzocht moeten worden. Allereerst zijn er een recordaantal verzekeraars die de contracten met de zorgverleners nog niet rond hebben. Hierdoor zitten veel consumenten in onderzekerheid of hun zorg wel wordt vergoed. Verder onderzoekt Fons of de energielabels van woningbouwverenigingen wel kloppen en duiken we in het onderwerp elektrische laadpalen. Hoe weet je wat je waar betaalt?

Record aantal verzekeraars heeft contract met zorgverlener niet rond: consument is de dupe

Gedwongen weg moeten bij je vertrouwde zorgverlener, je zorg uitstellen of een forse rekening op je mat. Deze risico’s loop je als consument doordat een record aantal verzekeraars de contracten met de zorgverleners nog niet rond heeft. Tot 1 februari hadden alle Nederlanders de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Daar waar zorgverzekeraars het hele jaar kunnen door onderhandelen, moet de patiënt zich aan een strakke deadline houden terwijl onbekend is welke zorg vergoed wordt. Hoe kan dit, en wat moet er veranderen? Maandag in Radar.

Radar Checkt! Woningbouwvereniging weigert te verduurzamen vanwege 'goed energielabel'

Een tochtig huis huren van een woningcorporatie die niet wil isoleren, omdat het huis op papier een goed energielabel heeft. Het overkomt bewoners van een jaren zestig flat uit Amstelveen. Meer dan een jaar geleden benaderden zij Radar want ze hadden het koud, ze zaten met kleedjes om in hun woonkamer, omdat ze de energierekening vreesden. Meerdere keren klaagden zij bij de woningbouwvereniging dat het label (A, B en C) niet kon kloppen, maar daar kregen ze nul op het rekest. Radar nam de proef op de som en stuurde een energie-expert naar de huizen. Fons gaat in gesprek met de verhuurder.

Rijders elektrische auto’s weten niet wat ze betalen bij een laadpaal

Elektrische rijders weten vaak niet wat ze betalen als ze hun auto opladen bij een openbare laadpaal. De prijs om te laden staat namelijk niet op een paal aangegeven en hangt van allerlei factoren af. Dit terwijl de prijzen enorm uiteenlopen: bij vergelijkbare palen betaal je 17 euro of maar liefst 40 euro om je accu vol te gooien. Waarom kunnen de tarieven niet duidelijker worden vermeld bij de laadpalen? En hoe komt het dat de tarieven zo ver uit elkaar liggen? Radar zoekt het uit.