Tweede Kamer: SNS moet staatsbank blijven

staatsbank_still_780.png

De genationaliseerde SNS Bank moet in handen van de overheid blijven. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde dinsdag de oproep van regeringspartij PvdA en de SP aan het kabinet om de mogelijkheid te onderzoeken.

Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en SP'er Arnold Merkies wil een zeer groot deel van de bevolking dat er een staatsbank komt. Zij baseren dit op onderzoek van Radar onder bijna 60.000 Testpanelleden. 81 procent van hen gaf aan vóór een staatsbank te zijn. Bekijk de Testpanelresultaten of de uitzending hierover.

De politici stellen dat een staatsbank een belangrijke maatschappelijke behoefte vervult en bijdraagt aan de stabiliteit van het financiële stelsel. Zij kan een positief voorbeeld vormen voor andere banken.

Geen gekke fratsen

'De SNS Bank moet in ieder geval niet naar de beurs', vindt Nijboer. Hij wil dat SNS Bank een echte nutsbank moet blijven 'zonder gekke fratsen', maar met simpele producten, gericht op de consument. Het gaat erom dat de bank spaargeld netjes beheert en nette voorwaarden biedt voor hypotheken, en minder aan winstbejag doet zoals een zakenbank, aldus de PvdA'er.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maakte vorige week nog duidelijk dat hij bankieren in principe een taak van de private markt vindt. Het kabinet moet nog een besluit nemen over de privatisering van de SNS Bank en wacht op adviezen.

Bron: ANP