Tweedehands product kapot of beschadigd na aankoop: wat kun je doen?

Tweedehands winkelen, het wordt steeds populairder. Producten voor een lagere prijs zijn aantrekkelijk, al is de kans op een gebrek aan het product soms groter. Maar wat zijn nu je rechten, blijkt het tweedehands product na aankoop toch (te) snel kapot te gaat? Radar vraagt het de Consumentenbond.
Welke rechten heb je bij een tweedehands aankoop?
Om zo min mogelijk risico te lopen op kapotte producten, is het van belang je bewust te zijn van de rechten die je als consument hebt. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in de rechten die je hebt als je iets tweedehands koopt in een winkel of wanneer je iets koopt via Marktplaats of van iemand anders.
Wanneer je een tweedehands product koopt van een andere consument, loop je meer risico op verminderde dekking van een eventueel kapot of beschadigd product. “Je kunt zo’n aankoop vergelijken met een aankoop op een vlooienmarkt. Het is als het ware een onderlinge koopovereenkomst waardoor het consumentenrecht niet of nauwelijks geldt”, licht een woordvoerder van de Consumentenbond toe.
Product gekocht bij een tweedehands winkel of particulier?
Deze vorm van aankoop gebeurt dus via markten en plekken zoals Marktplaats. Ondanks dat je als consument wel mag verwachten dat een product werkt of eruitziet als omschreven, kun je weinig doen als een product toch anders of beschadigd lijkt te zijn.
“Je kunt dan niet zoveel. Je hebt bij deze vorm van aankoop geen winkelgarantie omdat je niet als consument wordt gezien”, legt de woordvoerder uit. “Mocht een product toch kapot zijn, neem dan zo snel mogelijk contact op met de verkoper van het product.” Al zijn er weinig plekken waar je met je klacht naartoe kunt als je er onderling met de verkoper niet uitkomt.
Wanneer je een product in een tweedehands winkel koopt, heb je wel winkelgarantie. Ook moet de verkoper bij een beschadigd of kapot product aan kunnen tonen dat het product werkte tijdens verkoop. Je mag als consument, ook bij de aankoop van een tweedehands product, er namelijk wel vanuit gaan dat een product naar behoren werkt.
Verwachting dat het werkt
Om uit te leggen welke verwachtingen realistisch zijn bij een tweedehands aankoop, geeft de woordvoerder het voorbeeld van een refurbished iPhone. “Als je een refurbished telefoon koopt, koop je een tweedehands product. Als de fabrikant aangeeft de batterij te hebben vervangen, kun jij er als consument vanuit gaan dat de batterij dan ook echt vervangen is”, vertelt hij. Als consument sta je dus in je recht als de telefoon toch gebreken aan de batterij lijkt te vertonen. Je kunt daarom teruggaan naar de fabrikant of gebruikmaken van de retourvoorwaarden. Let wel op dat de winkel zelf de retourvoorwaarden voor tweedehands producten kan bepalen.
‘Kijk goed naar de retourvoorwaarden’
“Bekijk de retourvoorwaarden daarom voorafgaand aan de aankoop goed of vraag er actief naar tijdens de aankoop”, vertelt de woordvoerder. “Binnen welke termijn mag je het product terugbrengen en wat is de garantie die het bedrijf levert.” De woordvoerder raadt ook aan de retourvoorwaarden van een tweedehands product mee te wegen in het besluit een product te kopen bij de desbetreffende winkel.
“Je koopt vaak een product tegen een lagere prijs. Ondanks dat het tweedehands is mag je ervan uit gaan dat een product wel gewoon werkt. De retourvoorwaarden bepaalt de winkel zelf en bij het sluiten van de koopovereenkomst ga je daarmee dus akkoord.”
Wat kun je als consument doen als je er samen met de verkoper niet uitkomt?
Als het product volgens jou te snel kapot gaat, kun je het best contact opnemen met de verkoper om samen tot een oplossing te komen. Lukt dat niet? Dan kun je naar de Geschillencommissie gaan, mits de winkel daarbij is aangesloten. Is dat niet zo? “Dan kun je een procedure starten”, vertelt de woordvoerder. Al zijn die kosten vaak hoger dan het product zelf.