Uitvoerige kritiek op Nederlands vaccinatiebeleid
In Nederland heeft nu ongeveer een op de honderd inwoners een eerste prik gehad. Daarmee behoren we tot de hekkensluiters in de EU; alleen Bulgarije staat onder Nederland. Van alle EU-landen staat alleen Bulgarije onder Nederland. In de Tweede Kamer en daarbuiten is veel kritiek op het feit dat ons land als laatste EU-land begon aan de vaccinatiecampagne, op 6 januari. Ook stellen ic-artsen dat het kabinet het beperkte aantal vaccins verkeerd inzet.
Hoogbejaarden krijgen voorrang ten koste van jongere patiënten, terwijl volgens artsen 50- tot 70-jarigen het vaakst op de ic liggen en de meeste levensjaren te winnen hebben. Bovendien vermindert het huidige beleid de druk op de ic’s niet.
Vroegtijdige dood patiënten middelbare leeftijd voorkomen
Op de ic's liggen voornamelijk coronapatiënten van middelbare leeftijd met nog een heel leven voor zich, zegt ic-arts Bianka van der Oord van het Meander Medisch Centrum. Maar doordat zij nu op de ic belanden, lopen ze opeens een grote kans om te overlijden. 'De kans dat zo'n patiënt doodgaat, is dan zo'n dertig procent.'
Zelfs patiënten die het virus wel overleven, belanden in een lang revalidatietraject. Volgens van der Oord kan het kabinet hen een vroegtijdige dood of lang herstel besparen als ze een coronavaccinatie krijgen. 'In deze tijd van ernstige schaarste aan vaccins moeten we meer doen dan alleen oversterfte in de groep hoogbejaarden voorkomen. De huidige aanpak gaat ten koste van mensen die met een vaccin wel nog tientallen jaren kunnen leven.'
‘Druk op de ic neemt met huidige beleid niet af’
Door mensen in middelbare leeftijd te vaccineren wordt de meeste winst qua levensjaren behaald. Dit zeggen Armand Birbes, hoofd van de ic-afdeling bij het VUMC in Amsterdam en collega-intensivist Nienke Josephus Jitta.
Ook neemt de druk op de ic pas af wanneer deze groep beter beschermd is. 'Op een ic nemen we alleen mensen op met een langere levensverwachting. Mensen in een verpleeghuis hebben die per definitie niet. Ze komen daarom niet op een ic terecht.'
Kuipers: 'Vaccinatietempo moet snel omhoog'
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, denkt dat het vaccinatietempo flink opgeschroefd kan worden. Doordat zeven prikken in plaats van vijf uit een flacon gehaald kunnen worden, heeft Nederland volgens hem tot nu toe 700.000 vaccins, waarvan er 200.000 inmiddels zijn gebruikt. De rest kan binnen een week weggewerkt worden, zegt Kuipers in het programma Jinek.
'Die 500.000 extra kun je heel snel doen. Dat kunnen de GGD's doen, want die zijn daar helemaal voor opgeleid. De ziekenhuizen kunnen helpen. De huisartsen kunnen helpen', aldus Kuipers.
Gevraagd of dat binnen twee weken kan, antwoordt Kuipers: 'nog veel sneller', waarna hij aangeeft dat binnen een week zelfs 700.000 prikken gezet kunnen worden. En dat kan volgens hem ook bij de huidige vaccinatiestrategie, waarbij eerst de ouderen in verpleeghuizen en het personeel gevaccineerd worden.
RIVM: verspilling van vaccins valt lager uit dan verwacht
Ook zetten organisaties zetten alles op alles om de verspilling van vaccins tegen te gaan. Met alle verontrustende berichten over minder leveringen is iedere vaccindosis goud waard, schrijft de Telegraaf.
Van het huidige 203.000 ingezette doses zijn er ongeveer 6000 verloren gegaan, wat neerkomt op zo’n drie procent. 'Het kan gebeuren dat er in de injectiespuit nog een luchtbelletje zit waar wat druppels uit komen, zodat er tussen het prikken door wat lekt', zegt een RIVM-woordvoerder.
Ze benadrukt wel dat het spillage lager is dan verwacht. Eerder werd uitgegaan van zo’n tien procent. 'We hebben wat dat betreft echt fantastische prikkers.'
Hugo de Jonge baalt van trage start en belooft inhaalslag
'In de komende twee à drie weken gaan we meer wegprikken dan er binnenkomt. Dat betekent dat we met een paar weken bij zijn, we trekken ons been écht bij', vertelt De Jonge aan het AD. 'Ik baal natuurlijk ook dat we op dit moment onderaan staan in de staatjes.'
Hij zegt daarbij voorzichtig te blijven om niet de gehele voorraad corona vaccins in één keer op te prikken. 'We moeten wel zorgen dat we over een tijdje ook nog genoeg op voorraad hebben om de ingeplande prikken te kunnen garanderen. Dat is telkens een moeilijke afweging om te maken', aldus De Jonge. 'Het gaat maar om één ding: komen er voldoende vaccins binnen? Dat bepaalt het tempo van de vaccinatie.'
Problemen met levering AstraZeneca
De EU ligt in de clinch met het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca, dat in het eerst kwartaal mogelijk maar een kwart van de afgesproken hoeveelheid vaccins kan leveren aan de EU-landen. De EU heeft in totaal 400 miljoen doses besteld van het vaccin, waarvan er 11,6 miljoen naar Nederland zouden gaan.
Bron: ANP/ Jinek / Telegraaf / AD