background branding

Uitzending Radar 19 februari 2024: kostenjungle zonnepanelen en hospitaverhuur

In de uitzending van maandag 19 februari besteedt Radar aandacht aan de kostenjungle voor mensen met zonnepanelen. De salderingsregeling blijft, maar energieleveranciers brengen op andere manieren kosten in rekening van mensen met zonnepanelen. Hoe ver mogen zij hierin gaan? Hieronder lees je wat we nog meer gaan bespreken. 

Kostenjungle voor mensen met zonnepanelen

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. Dat klinkt gunstig voor bezitters van panelen en mensen die nog willen investeren in zonne-energie. Ongunstig voor de overheid en energieleveranciers, die respectievelijk belasting en inkomsten mislopen. Maar energieleveranciers lijken nu al creatief te zijn, door op een andere manier kosten in rekening te brengen bij de zonnepaneelbezitters.

Hoe ver mogen energieleveranciers hier in gaan? En belangrijker, wie gaat de regels bepalen; de overheid, de toezichthouder of de energieleveranciers zelf? De Consumentenbond reageert in de studio.

Obvion-bank straft hospita voor goede daad

Kitty Melse verhuurt een hospitakamer aan een jongevrouw die moeilijk aan een woning komt na haar tijd in de jeugdzorg. Als Kitty dit vertelt aan haar hypotheekverstrekker Obvion, eist die meteen de hypotheek op, omdat het verhuren van een kamer in je koopwoning officieel niet mag. Dat betekent dat Kitty ergens tienduizenden euro's vandaan moet toveren.

Waarom handelt Obvion op deze manier? En hoe gaan andere banken hier mee om? Presentator Fons Hendriks duikt in de problemen rond hospitacontracten.