Uitzending Radar 26 februari 2024: compensatie huurverhoging en misgelopen lijfrente of pensioen

Radar besteedt tijdens de uitzending van 26 februari 2024 aandacht aan onterechte huurverhoging. Veel grote vastgoedbeleggers hanteren huurverhogingen die in strijd zijn met Europese regelgeving. Hoe zit dat? En waarom duurt de overdracht van je pensioen of lijfrente tussen verzekeraars en banken soms zo lang?

Onterechte huurverhoging

Veel woninghuurders in de vrije sector hebben de huur onterecht zien stijgen en hebben mogelijk recht op flinke compensatie. Rechters hebben het afgelopen jaar meerdere keren een streep gezet door huurverhogingen bij grote vastgoedbeleggers. Ze noemen de verhogingen oneerlijk, ze zijn in strijd met Europese regels. De uitspraken kunnen grote gevolgen hebben voor andere huurders, zij hebben mogelijk tienduizenden euro’s te veel betaald. Hoe zit het precies? En wat kun jij doen als je vastzit aan zo’n oneerlijk huurcontract? Radar zoekt het uit. 

Radar Checkt! bed kwijt

Bezorgservice Brenger haalt een nieuw bed op, maar door een noodgeval kan je niet thuis zijn om het in ontvangst te nemen. Het overkwam wetenschapsjournalist Anna Gimbrere. De bezorger biedt aan om het tijdelijk op te slaan, totdat hij het bij je kan bezorgen. Maar nadat Anna contact opneemt, blijkt het bed spoorloos. Fons schiet te hulp. 

En veteranen die schadevergoeding ontvangen van de overheid, moeten een derde mogelijk onterecht terugbetalen. Een groep van 1811 militairen moet namelijk belasting betalen over de compensatie die ze ontvangen voor trauma's of handicaps die ze opliepen op missie, terwijl zulke schadevergoedingen normaal gesproken belastingvrij zijn. Fons gaat langs bij veteranen die hiertegen strijden. Wie geeft ze rugdekking?

Radar vroeg het Ministerie van Defensie en Staatssecretaris van Financiën (Marnix van Rij) om reactie. Deze lees je hier

Geld misgelopen door traag handelen banken en verzekeraars 

Als je lijfrente of pensioen vrijkomt, hoef je niet bij de partij te blijven waar je het kapitaal hebt opgebouwd. Je kunt, net als bij bijvoorbeeld energiecontracten, ‘shoppen’ tussen aanbieders. Heb je een goede deal gevonden? Dan hoeft het geld alleen nog maar te worden overgemaakt naar de andere partij. 

Simpel, zou je zeggen. Maar in de praktijk duurt die overdracht tussen verzekeraars en banken regelmatig te lang. En daardoor kan jij tientallen euro’s per maand mislopen. Waar gaat het mis? 

Radar vroeg verschillende partijen om reactie. Lees hier de reactie van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Verbond van Verzekeraars (Verbond) en lees hier de reactie van Reaal, Waard, ING, Interpolis, AEGON, Nationale-Nederlanden.