Uitzending Radar 27 mei 2024: onveilige reddingsvesten en discriminatie bij witwascontroles banken

In de uitzending van maandag 27 mei onderzoekt Radar onveilige reddingsvesten die op platforms als Bol.com en Amazon.nl worden verkocht. Ook spreken we met meerdere gedupeerden die door banken werden geprofileerd op hun afkomst. De Nederlandse Vereniging van Banken reageert in de studio. En Fons zoekt uit wat voor stoffen er vrijkomen als je een plastic drinkfles in de vaatwasser wast.

Onveilige reddingsvesten te koop op Bol.com en Amazon.nl

Op Bol.com en Amazon.nl worden gevaarlijke reddingsvesten verkocht die niet voldoen aan Europese veiligheidsrichtlijnen. Er worden vesten aangeboden zonder CE-keurmerk, zonder CO2-patroon, en zelfs producten die niet eens als reddingsvesten mogen worden verkocht. Deze producten worden door externe verkopers aangeboden, maar wie is verantwoordelijk voor deze onveilige producten? En hoe weet je zeker dat je een veilig reddingsvest koopt via deze platforms? Radar zoekt het uit.

Radar Checkt! Plastic drinkfles niet in de vaatwasser

"Maak je plastic fles niet schoon met de vaatwasser!", dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd op aanvraag van Stichting Tegengif. Wat blijkt: Er komt een hormoonverstorende stof vrij wanneer je dit doet. Met onvoorziene gevolgen. DiBP heet de stof en wordt gebruikt in de productie van plastic. Wat gebeurt er met ons lichaam wanneer we dit stofje binnen krijgen en waarom doen wetgevers hier niks aan? Fons zoekt het uit.

Zijn witwascontroles van de banken kleurenblind?

Gecontroleerd worden enkel en alleen vanwege je afkomst of je Niet-Nederlandse achternaam. We weten uit de toeslagenaffaire dat er op die manier is geprofileerd door de Belastingdienst. Maar hoe zit dat bij financiële instellingen, zoals banken? En wat als je alleen vanwege je achternaam of je geboorteplaats geen gebruik kan maken van je betaalrekening, of zelfs je rekening wordt opgeheven?

De overheid kreeg zo veel signalen uit de moslimgemeenschap dat ze onderzocht of banken genoeg doen om discriminatie tegen te gaan. Ook Radar krijgt deze signalen en spreekt met meerdere gedupeerden en met de Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie (NCDR). Wat levert het onderzoek van de overheid op? En wat gaan banken doen om discriminatie in de toekomst tegen te gaan? De Nederlandse Vereniging van Banken reageert in de studio.