Uitzending Radar maandag 25 september

Maandag 25 september 2023 besteedt Radar aandacht aan slimme deurbellen en aan welke regels je je moet houden als je zo'n bel naast de deur hangt. Ook bespreken we de toeslagenaffaire die maar voort blijft slepen en zoekt verslaggever Fons Hendriks uit waarom het inleveren van statiegeldflesjes en blikjes zo moeizaam verloopt. 

Deurbel met Camera: uitkomst of ergernis?

De slimme deurbel is in opmars. Begin dit jaar hadden zo'n 1,2 miljoen huishoudens de camera aan de deur hangen. Voor veel huiseigenaren een veilig idee, maar voor sommigen juist een ergernis omdat je te pas en te onpas gefilmd wordt door de slimme deurbellen. Want niet iedereen heeft de camera's op alleen zijn eigen terrein gericht, wat eigenlijk de bedoeling is. Aan welke regels moet je je houden als je zo’n deurbel aanschaft? En waar kun je terecht als je een klacht hebt over bijvoorbeeld de slimme deurbel van je buurman? We vragen het de Autoriteit Persoonsgegevens.

Radar Checkt! Te weinig inleverpunten voor blikjes met statiegeld

Het inleveren van flesjes en blikjes voor statiegeld verloopt allesbehalve vlekkeloos. Het aantal inleverpunten is veel te laag en er is een toenemend probleem van mensen die vuilniszakken open scheuren om blikjes eruit te vissen. Hoewel het bedrijfsleven wettelijk verplicht is om 90 procent van deze verpakkingen in te nemen, blijft de praktijk ver achter. Welke maatregelen neemt Statiegeld Nederland als verantwoordelijke partij om dit probleem aan te pakken? En wat gebeurt er met het geld van niet-ingeleverde blikjes? Fons zoekt het uit.

De toeslagenaffaire sleept pijnlijk voort

Je wordt door de overheid als fraudeur bestempeld, zonder dat het duidelijk is wat je misdaan zou hebben. Dit is in een notendop het verhaal van ouders in het toeslagenschandaal. De hersteloperatie van de toeslagenaffaire moet voor gedupeerde ouders een weg zijn naar afsluiting, maar het lijkt meer op een hindernisbaan. Ouders die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire vinden het proces pijnlijk en traag. Ze raken verstrikt in juridische procedures waar ze maar niet uit komen. Waarom lukt het de overheid niet om hen goed te bedienen? En hoe kan dat beter?