Van de nieuwe pensioenwet tot plastic-toeslag: dit verandert er per 1 juli 2023

ANP-458745532.jpg

Vanaf 1 juli 2023 veranderen een aantal zaken. Online gokreclames worden bijvoorbeeld verboden en de accijns op benzine en diesel gaat omhoog. Radar zet de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.

Het wettelijk minimumloon stijgt

Vanaf 1 juli 2023 wordt het minimum maandloon verhoogd  naar 1.995 euro voor werknemers van 21 jaar en ouder. Dit loon wordt berekend over een volledige werkweek. Afhankelijk van de sector waarin je werkt is dit 36, 38 of 40 uur per week.

AOW en andere uitkeringen stijgen

Uitkeringen zoals de bijstand en de AOW zijn gekoppeld aan het minimumloon en zullen daarom ook toenemen. Per 1 juli 2023 gelden voor de AOW de volgende bedragen: ongehuwde alleenwonenden krijgen netto 1.378,98 met loonheffingskorting of 1.101,56 zonder loonheffingskorting. Mensen die samenwonen of getrouwd zijn krijgen 939,24 met loonheffingskorting of 750,91 zonder loonheffingskorting.

De nieuwe pensioenwet gaat in

Het pensioenstelsel gaat op de schop. In het oude stelsel beheerden alle pensioenfondsen het pensioengeld in een collectieve pot. In het nieuwe pensioenstelsel wordt het collectieve bedrag verdeeld en krijgt iedere deelnemer zijn eigen pensioenpotje. Hierdoor zou het voor jou duidelijker moeten zijn hoeveel premie je inlegt voor je oude dag. Met de door jou ingelegde premie wordt, net als eerst, belegd. Op je eigen rekening staat de totaal betaalde premie, plus de beleggingswinst.

Eerder berichtte Radar al dat er nog veel onzeker is in het nieuwe pensioenstelsel. Zo heeft 75 procent van de pensioenfondsen zijn data niet op orde om alle individuele potjes te berekenen, zijn fouten vrijwel niet te herstellen, is de reservepot misschien niet hoog genoeg en kunnen 40- en 50-jarigen tussen wal en schip belanden.

Voor zzp'ers betekent de nieuwe wet wel goed nieuws. Zij kunnen jaarlijks veel meer geld fiscaal voordelig in hun persoonlijke pensioenpotje stoppen.

Online gokreclames zijn verboden

Vanaf 1 juli 2023 zijn alle reclame-uitingen voor online gokken verboden. Je ziet ze niet meer op tv, hoort ze niet meer op de radio en ook de reclames in bushokjes verdwijnen. Kwetsbare groepen, zoals kinderen en gokverslaafden, zouden zo beschermd moeten worden tegen de risico’s van online kansspelen.

Sociale huur kan verhoogd worden

De huur van sociale huurwoningen en studentenkamers mag per 1 juli 2023 verhoogd worden met maximaal 3,1 procent. Dit geldt voor een maandelijkse huur van 300 euro of hoger. Betaal je minder huur? Dan kan het bedrag met maximaal 25 euro verhoogd worden.

Online verkoop sigaretten en sigaren is verboden

Er mag geen tabak meer verkocht worden ‘op afstand’. Dit betekent dat je sigaretten en sigaren niet meer online of telefonisch mag verkopen. Je kunt dus geen tabak meer kopen via een webshop, sociale media, de telefoon, chat of mail. Dit verbod is ingesteld om roken te ontmoedigen. 

Er komt een toeslag op plastic verpakkingen

Vanaf 1 juli 2023 mogen supermarkten en horeca geen eten en drinken meer in plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik verkopen, zonder daar toeslag voor te rekenen. Er wordt 25 cent toeslag per beker geadviseerd, 50 cent per maaltijdbakje en 5 cent voor portieverpakkingen van bijvoorbeeld saus. 

Verkopers zijn ook verplicht om je een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Ze kunnen bijvoorbeeld een retoursysteem met statiegeld aanbieden of je de mogelijkheid geven om je eigen verpakkingen mee te nemen. 

Accijns op benzine en diesel gaat omhoog

In 2022 verlaagde het kabinet de accijns op brandstof, om de hoge energieprijzen iets te drukken. Vanaf 1 juli 2023 gaat de accijns weer omhoog. Voor een liter benzine betaal je nu 79 cent accijns. Dat was eerst 65 cent. Bij diesel stijgt het accijnsbedrag van 42 cent naar 52 cent. 

Er mogen geen vapes met een smaakje meer geproduceerd worden

Fabrikanten van elektronische sigaretten, die we ook wel kennen als vapes, mogen vanaf 1 juli 2023 geen smaakje meer toevoegen aan hun producten. Vanaf 1 januari 2024 mogen er nergens vapes met een andere smaak dan die van tabak worden verkocht. Eerder zocht Radar al uit wat de regels in de landen om ons heen zijn. Zo is er in België geen verbod op zulke tabaksproducten en mag er in Duitsland op sommige (semi-openbare) plekken zelfs nog binnen gevaped worden. 

Winkels worden verantwoordelijk voor het inzamelen van oude kleding

Vanaf 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor het hergebruiken en recyclen van textiel. Winkels en kledingmerken worden zelf verantwoordelijk voor het inzamelen, sorteren en recyclen van afgedankte kledingstukken en huishoudtextiel. Tot nu toe lag deze verantwoordelijkheid bij gemeenten, die dat voornamelijk doen door middel van textielcontainers op straat. Het kabinet hoopt dat textielproducenten hierdoor producten gaan maken voor langdurig gebruik. Kleding gaat nu gemiddeld namelijk 3 jaar mee en de meeste kledingstukken, handdoeken en beddengoed belanden nog bij het restafval. Radar zocht uit of de textielcontainers hierdoor uit het straatbeeld verdwijnen. 

De wettelijke rente stijgt

Ook de wettelijke rente gaat vanaf 1 juli 2023 omhoog. Schuldeisers mogen 6 procent rente vragen. Eerder was dit 4 procent. Ook boetes aan de Belastingdienst worden daardoor duurder. 

Borgsom huurwoningen wordt verlaagd

Als je na 1 juli 2023 een huurcontract afsluit, mag je huisbaas maximaal twee maanden kale huur als borg vragen. Eerder was dit drie maanden. 

Kinderbijslag gaat omlaag

De kinderbijslag beweegt mee met de prijsontwikkeling aan de hand van de consumentenprijsindex. Dat is wettelijk geregeld. En omdat de consumentenprijsindex daalt, gaat de kinderbijslag omlaag met 3 procent. 

Dat betekent dat je voor kinderen tot 6 jaar per kwartaal 8,06 euro minder krijgt. Per kwartaal is de kinderbijslag nu 261,70 euro. Voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar krijg je nog 317,77 euro (9,97 euro minder) en voor de leeftijd van 12 tot 18 kom je uit op 373,85 euro per kwartaal. Dit is 11,52 euro minder dan eerst. 

Internet, televisie en bellen wordt duurder

Grote telecomproviders verhogen hun prijzen per 1 juli 2023 als gevolg van de inflatie. Zo verhoogt Ziggo de prijzen voor pakketten met 8,5 procent en stijgt de prijs bij KPN met 6,4 procent. T-Mobile heeft deze inflatiecorrectie al in januari doorgevoerd. Zij verhoogden hun prijzen toen met 8,6 procent.