Verbod appen op de fiets

fiets_app_telefoon_780.jpg

Het gebruik van sociale media op de fiets gaat in de ban. Verkeersminister Schultz van Haegen werkt aan een wet om het vasthouden van het mobieltje tijdens de rit uit te bannen, maakt ze maandag bekend, meldt het AD.

Pas volgend jaar wordt helder wanneer het verbod kan ingaan en hoe hoog de boete zal zijn. De bewindsvrouw geeft wel aan dat die de boete waarschijnlijk in de buurt van de 140 euro zal komen. De komende tijd volgen nog onderzoeken naar de gevolgen van social media-gebruik op de fiets. Deze gegevens wil de bewindsvrouw aanwenden om een wettelijke ban mee te onderbouwen.

Gedragsverandering niet gelukt

De afgelopen jaren is geprobeerd vooral het gedrag van de jeugd te beïnvloeden, bijvoorbeeld via lessen op scholen en prijzen die jongeren konden winnen als ze tijdelijk niet hun mobiel gebruikten tijdens het fietsen. Het bleek allemaal onvoldoende effect te hebben op de doelgroep.

Reactie Fietsersbond

De Fietsersbond is niet te spreken over een appverbod op de fiets. 'Een op de drie automobilisten gebruikt de mobiele telefoon ondanks het verbod ook nog steeds tijdens het rijden. Uit een door ons uitgevoerd onderzoek blijkt dat zes op de tien jongeren onderweg hun mobieltje gebruiken. Vooral voor navigatie. Dat hou je niet tegen met een telefoonverbod,' zegt directeur Saskia Kluit. De Fietsersbond pleit dan ook voor een een verplichte mobiliteitsmodus op elke telefoon, deze modus sluit de mogelijkheid om te appen en bellen uit. De functies zoals navigatie, muziek en noodoproepen blijven dan wel beschikbaar.

'Voetgangers verdienen ook boete'

Radar onderzocht al twee keer het draagvlak voor een verbod op de fiets. In 2014 was 70 procent voor een verbod op 'beeldschermgebruik' op de fiets. Dit jaar is dat 85 procent - een flinke stijging. Opvallend genoeg willen nóg meer mensen een verbod op telefoneren. Dat zou in de nieuwe wet niet meegenomen worden. Ook voetgangers die in de weer zijn met hun smartphone zouden volgens de bijna 50.000 respondenten niet vrijuit moeten gaan. Benieuwd wat wordt gezegd over het gebruik van oordopjes of koptelefoons in het verkeer? Lees de meest recente onderzoeksuitslag.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad / AD