background branding

Vergelijkingssites

Vergelijkingssites schieten als paddenstoelen uit de grond. Alles is tegenwoordig te vergelijken, of het nou gaat om energie, telefoonabonnementen, reisverzekeringen of leningen. Het gebeurt op grote schaal en de consument neemt die informatie ook heel serieus. Maar hoe onafhankelijk is de informatie die je krijgt? 

Dat blijkt een stuk minder onafhankelijk dan je denkt. Veel vergelijkingssites maken gebruik van affiliate marketing. Dit betekent dat zij deals hebben gesloten met een aantal aanbieders. Als iemand dan bijvoorbeeld een product afsluit via de vergelijkingssite, krijgt de vergelijkingssite daar geld voor. Het onafhankelijke gevoel dat je bij vergelijkingssites hebt, wordt hierdoor aangetast.

Het kan goed zijn dat een vergelijkingssite de aanbieders waar hij aan verdient, beter in beeld brengt dan degenen waar hij geen deal mee heeft. Daardoor krijg je geen volledig beeld van alle aanbiedingen die er zijn en kan het voorkomen dat je op een andere vergelijkingssite een aanbieding vindt die beter bij je wensen past. Het loont dus om de resultaten van vergelijkingssites met elkaar te vergelijken.

Ook vragen dergelijke sites vaak om persoonsgegevens, zoals je adres en geboortedatum. Die gegevens kunnen ze doorverkopen. Vergelijkingssites zijn ontstaan, doordat het lastig was om producten op internet te vergelijken. Nu moeten we echter de aanbiedingen van diverse sites met elkaar vergelijken om een goede keuze te kunnen maken.Prizewize

Prizewize.nl toont de prijzen van de verzekeringen zonder de assurantiebelasting. Hierdoor lijkt deze site vaak onterecht de laagste prijs te hebben. Als je wil zien wat de verzekering kost inclusief assurantiebelasting, dan moet je dit apart aan klikken.IndependerIndepender heeft naar aanleiding van onze uitzending een reactie op zijn site gezet.Verander van energie

Naar aanleiding van de uitzending heeft ook verandervanenergie.nl een uitleg gegeven over hun verdienmodel en hun transparatie.UPDATE (13 mei 2013)

PrizeWize heeft inmiddels aangegeven dat premies voortaan inclusief assurantiebelasting worden getoond voor onze autoverzekeringsvergelijker. Lees hier meer.

Forumreacties

14
  • Door Radar

Een groot aantal vergelijkingssites heeft deals met de aanbieders van de producten die ze vergelijken. Hoe onafhankelijk is de uitkomst van de vergelijking? En wat krijgen vergelijkers betaald door de aanbieders? Radar neemt de kwestie onder de loep. Maandag in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

  • Door leukishetniet

Ik neem aan dat sites zoals die van Independer ook onder de loep worden genomen? Of is dat wellicht niet handig na al die jaren gratis reclame door Tros radar?

  • Door crazyme

Independer is van Achmea. Lekker onafhankelijk waarschijnlijk.