Skyscanner misleidt consumenten met 'goedkoopste tickets'

scyscanner_800x628.jpg

Wie met Skyscanner online naar de goedkoopste vliegtickets zoekt wordt volgens de rechter misleid. Tijdens het boeken krijgen consumenten namelijk te maken met allerlei extra kosten.

Ticketzoekers konden via Skyscanner een vlucht boeken bij reisbureau Golovo. Tijdens het reserveringsproces bleek dat er veel bijkomende kostenposten waren. Golovo maakte op deze manier misbruik van de goedkoopste plek op Skyscanner. Skyscanner zegt zelf meteen actie te ondernemen wanneer aanbieders onjuiste tarieven publiceren of veel extra's vragen.

Verschuilen achter aanbieder

De Nederlandse rechter vindt dat echter te laat. Skyscanner mag zich niet verschuilen achter aanbieders van vluchten. De ticketvergelijker is 'op internet actief op zoek naar de laagste prijzen en heeft daar ook een commercieel belang bij', aldus de rechter. De bedrijven moeten vooraf ingrijpen, en mogen alleen aanbiedingen laten zien die aan de wettelijke eisen voldoen.

'Oneerlijke handelspraktijken'

De Reclame Code Commissie kwam eerder al tot hetzelfde oordeel als de rechter. Brancheorganisatie ANVR diende een klacht in omdat sprake zou zijn van 'oneerlijke handelspraktijken'.

De uitspraak van de rechter heeft gevolgen voor veel meer vergelijkingssites. Ook andere zoekmachines waar je tickets en hotels naast elkaar kunt zetten zijn verantwoordelijk voor vermelding van de juiste prijzen van derden.

Bron: De Telegraaf