Dienstverlening financiële vergelijkingssites kan beter

De dienstverlening van vergelijkingssites voor financiële producten kan nog altijd beter. Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag.

De vijf grootste spelers hebben hun zaken inmiddels aardig op orde. Maar de markt kent ook nog vele andere vergelijkingssites. De kwaliteitsverschillen daar zijn groot, aldus de toezichthouder. Ook zijn er veel 'advertentiesites' die consumenten misleiden door hen door te sturen naar aanbieders, waarvan ze een vergoeding ontvangen.Niet onafhankelijk

De meeste vergelijkingssites tonen na het maken van een vergelijking bijvoorbeeld eerst een top 3. Daarin staan alleen partijen die daarvoor een vergoeding betalen aan de vergelijkingssite. Het is wel mogelijk om door te klikken naar de volledige vergelijkingsresultaten, maar veel klanten doen dit niet.Neem zorgverzekering onder de loep

Bij het onderzoek werkte de AFM nauw samen met de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Gezamenlijk roepen de drie toezichthouders consumenten op om hun zorgverzekering nauwkeurig onder de loep te nemen. Waar je op moet letten, werd maandag belicht in de uitzending van Radar.

Vanaf half november tot 1 januari kunnen consumenten weer een nieuwe zorgverzekering kiezen. Het advies is om bij het gebruik van vergelijkingssites altijd bij verschillende sites een vergelijking te maken.

Radar maakte al eerder een uitzending waarbij vergelijkingssites voor financiële producten werden vergeleken. Bekijk deze uitzending.

Bron: ANP