background branding

Verkeerd voorgelicht: Hoe gebruik ik een veiligheidshamer?

Veiligheidshamers, is dat iets voor onder je bed, om je te verdedigen tegen inbrekers? Nee. Het is een instrument waarmee je, in geval van nood, snel uit de auto kunt komen. Hoe staat het met de kennis van het Radar Testpanel hierover?

Alle respondenten geven aan weleens in een auto te zitten. Ruim 90 procent van deze auto’s heeft centrale deurvergrendeling en voorin elektrisch bedienbare ramen. Juist in deze auto’s is het van belang een veiligheidshamer bij de hand te hebben: wanneer je te water raakt, werkt het elektrische systeem vaak niet meer.Zelf aanschaffen

In slechts een kwart van de gevallen was er bij aanschaf van de auto al een veiligheidshamer aanwezig. Maar liefst 61 procent van de respondenten geeft aan de hamer zelf te hebben gekocht. Van welk merk deze is, daarvan heeft twee derde geen idee. Bijna 20 procent geeft aan dat zij een Lifehammer Classic hebben, wat daarmee het populairste merk lijkt.

Een meerderheid van de respondenten bij wie een veiligheidshamer in de auto aanwezig is, heeft de gebruiksaanwijzing hiervan nooit gelezen (54%). Van de 43 procent die de instructies wel gelezen hebben, heeft 95 procent deze ook begrepen.Ramen en riemen

Het Testpanel blijkt goed op de hoogte van de belangrijkste functies van de hamer. 99 procent kiest voor ‘autoramen inslaan’, en nog eens 84 procent vinkt ‘gordels doorsnijden’ aan.

Met de kennis over noodsituaties blijkt het minder goed gesteld. Een minderheid (46,7%) antwoordt correct dat de auto nog enkele minuten blijft drijven, nadat deze in het water terechtgekomen is: anderen gaan uit van een minuut, of juist langer dan 5 minuten. Schokkend is dat meer dan de helft denkt dat je in de auto moet wachten tot deze vol met water staat. Dit is ooit zo voorgelicht, maar inmiddels volstrekt achterhaald. De 49 procent die kiest voor de optie ‘zo snel mogelijk’, maakt de beste keuze.Bij de hand

Het is belangrijk om de hamer altijd bij de hand te hebben wanneer je in de auto zit; je weet immers nooit wanneer het noodgeval zich aandient. In totaal heeft 5 procent van de respondenten geen idee waar de hamer zich precies bevindt. 0,7 procent bewaart deze in de kofferbak: niet de meest bereikbare plek.

Driekwart van de respondenten zou via de zijruit voorin proberen te ontsnappen, wat inderdaad de beste keuze is. 14 procent kiest voor de voorruit. Daarbij zou ruim de helft de hamer op het midden van de ruit neer laten komen. Slechts een kwart gaat voor een hoek – terwijl dat de juiste plek is.

Auto te water

Slechts 1 procent van de respondenten heeft ooit de veiligheidshamer moeten gebruiken. Dat lijkt weinig, maar op 44.607 respondenten die deze vraag beantwoorden, zijn dat 451 personen. 659 Testpanel-leden (1,5%) zijn weleens met de auto in het water terechtgekomen.

Kijk de uitzending over veiligheidshamers terug, of bekijk het bonusmateriaal.