Verzekering via reisorganisatie vaak niet voordelig

Reizigers_2020.jpg

Bij het boeken van een reis sluiten reizigers vaak ook een reis- en/of annuleringsverzekering af. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de dekking van verzekeringen die luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus aanbieden vaak tegenvalt. De bond deed onderzoek naar de polisvoorwaarden van vijftien reisaanbieders. 

Tijdens het boekingsproces bieden veel reisorganisaties standaard verzekeringen aan van internationale verzekeraars. Deze zijn vaak onvoordelig voor de reiziger. De premie, gemiddeld vijf procent van de reissom, is relatief hoog en er zijn veel beperkende voorwaarden. 

Annuleringsverzekering niet voordelig

Reisorganisatie WTC heeft premies tot wel 28 procent van de reissom. Bij annulering krijg je als verzekerde slechts 85 procent van de ticketkosten terug. Deze verzekering houdt 48 uur voor vertrek al op, terwijl er dan nog van alles kan gebeuren waardoor je de reis moet afzeggen. Daarnaast betaalt de klant 50 euro aan WTC als hij aanspraak maakt op de verzekering. Bij een vliegticket van 100 euro geldt een premie van 15 euro. In het gunstigste geval krijg je maar 35 euro van dat ticket terug. 

Reisverzekering: 9 tips voor een goede dekking tegen een betaalbare premie

Sunweb en TUI zijn onduidelijk over de voorwaarden. Beide reisorganisaties bieden een Allriskverzekering van de Europeesche aan waarbij je de reis 'om elke reden' mag annuleren. Maar in de polisvoorwaarden staan diverse uitzonderingen, zoals een ernstig ziek huisdier, groene pistes op de wintersportbestemming en zelfs een faillissement van de reisorganisatie. Als de reden voor annulering wel onder de dekking valt, vergoedt de verzekeraar maximaal 75 procent van de kosten. 

Kies niet blindelings een verzekering

De Consumentenbond adviseert om niet blindelings een annulerings- of reisverzekering aan te vinken bij het boekingsproces. Deze kun je ook later aansluiten, mits je dit op tijd doet. 'Boek de reis en ga los van de aanbieding zelf op zoek naar de best passende verzekering. Zo kun je in alle rust verschillende aanbieders, prijzen en voorwaarden naast elkaar leggen en besluiten wat de beste keuze is', zegt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond.

Uitsluitingen niet vermeld

Op de verzekeringskaart, waarin de verzekeraar de belangrijkste kenmerken van zijn product samenvat, worden uitsluitingen vaak niet vermeld. Zo sluiten Easyjet en SchipholTickets zoek- en reddingskosten uit in de door hun aangeboden verzekeringen. Een dekking die belangrijk is voor wintersporters, wandelaars en zeilers. Je komt hier pas achter bij het lezen van de uitgebreide polisvoorwaarden. 

Wintersportdekking ontbreekt in de meeste reisverzekeringen, zelfs bij aanbieders van vluchten naar winterbestemmingen. 

Bagagedekking Expedia en Ryanair minimaal

Veel reisverzekeringen scoren ook slecht op bagagedekking. De bagagedekking van Expedia, die adverteert met een dekking van 2100 euro, dekt bijvoorbeeld geen mobiele telefoons, tablets, brillen, sleutels, reisdocumenten en nog veel meer gangbare en kostbare onderdelen van je bagage. Ook Ryanair (Europ Assistance) sluit gangbare bagage als elektronica, brillen en contactlenzen uit van dekking. Valt de bagage wel onder de dekking, dan keert de verzekeraar alleen uit als je een aankoopbewijs kunt laten zien. Anders is de vergoeding maximaal 50 euro. 

Problemen met bagage: wat zijn je rechten?

De Consumentenbond wijst reizigers die vaak op vakantie gaan op het voordeel van een doorlopende reisverzekering. Op de website van de Consumentenbond vind je een artikel met het verschil tussen een kortlopende en een doorlopende verzekering en kun je kijken wanneer welke vorm het meest gunstig is voor jou.

Update 9 januari 2020 - Reactie Sunweb

'We hebben het onderzoek aandachtig gelezen en hebben naar aanleiding hiervan direct actie ondernomen. Sunweb biedt een annuleringsverzekering van de Europeesche aan en hanteert dan ook de prijzen, de polisvoorwaarden en de slogan 'Annuleren om elke reden' van de Europeesche. Naar aanleiding van het gepubliceerde onderzoek hebben we de slogan direct op de website laten aanpassen naar 'Ruimere annuleringsdekking'. We streven er uiteraard naar om onze klanten zo duidelijk mogelijk te informeren.'

Bron: Consumentenbond