Voorkom telefoonoplichting met deze tips

telefoonoplichting_780.jpg

Als je regelmatig wordt gebeld door een onbekend buitenlands nummer, is dat niet alleen vervelend, misschien kom je ook nog eens voor hoge kosten te staan. Hoe voorkom je telefoonoplichting?

Jasper schreef op de Facebookpagina van Radar dat hij de hele nacht is gebeld door een +44 nummer. Eén keer nam hij op en beweerde een vrouw aan de andere kant van de lijn dat hij zich had ingeschreven voor aandelen.  Hij blokkeerde het nummer maar werd keer op keer opnieuw gebeld door een ander buitenlands nummer. De provider van Jasper, Vodafone, heeft hem aangeraden dat hij maar voor 11,95 een nieuw nummer aan moet schaffen.

'Wanneer er gebeld wordt door een + 44 70 nummer of wanneer er in een e-mail een Brits telefoonnummer wordt vermeld, beginnend met + 44 70, betekent dit meestal dat de afzender níet in het Verenigd Koninkrijk zit en is het bijna altijd een garantie voor oplichting', zegt Tjerk Notten van de Fraudehelpdesk. 'West-Afrikaanse oplichters maken gebruik van deze nummers om mensen te laten geloven dat ze te maken hebben met iemand die rechtmatig in het Verenigd Koninkrijk is, in plaats van een crimineel in een internetcafé op een ander continent.'

Nummers die beginnen met +44 70 behoren tot de internationale omleidingsfuncties. Notten: 'Legitieme bedrijven als banken, advocatenkantoren en overheden gebruiken deze nummers niet, omdat ze in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn en geen behoefte hebben hun telefonie om te leiden naar bijvoorbeeld mobiele telefoons buiten de landsgrenzen.' Notten adviseert om geen telefoontjes of e-mails te beantwoorden die nummers bevatten die beginnen met +44 70, nooit zelf te bellen en de verbinding te verbreken.

Te mooi om waar te zijn? Dan is dat het ook

Om oplichting met aandelenverkoop te voorkomen geeft FHD de volgende tips:

Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail en hang direct op. Voordat je gaat beleggen kun je de registers van de AFM raadplegen of de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling zegt te zijn gevestigd om te zien of zij een vergunning hebben. Je kunt op internet kijken of er iets bekend is over de aanbieding die ze je voorschotelen. Worden er extreem hoge rendementen voorgespiegeld of is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het ook niet waar. Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten aan onbekende instellingen en wees extra alert als gevraagd wordt geld over te maken naar een buitenlandse rekening of via Moneytransfer-systemen. Ook kun je de waarschuwingslijsten van de AFM bekijken. De AFM heeft vastgesteld dat de ondernemingen die op deze lijst staan niet beschikken over een AFM-vergunning of een Europees Paspoort. De AFM adviseert  beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van instellingen die op deze lijst staan. Hier lees je meer over boilerroombeleggingsfraude.

Loterijfraude, Terugbelfraude en Microsoftbellers

Een ander bekend voorbeeld van Telecomfraude is de Microsoftbeller. Criminelen doen zich dan via buitenlandse nummers voor als medewerkers van Microsoft. Ze bieden aan om te helpen met computerproblemen om toegang te krijgen tot de computer en installeren schadelijke software of maken misbruik van bijvoorbeeld gebruikersnamen en wachtwoorden voor online bankieren.

De Fraudehelpdesk krijgt ook regelmatig meldingen van fraude met aanbiedingen. Je wordt dan telefonisch benaderd voor een aanbieding. Dat kan van alles zijn, van goedkope leningen tot een deelname aan een loterij. De oplichters geven je vaak geen tijd om na te denken over het voorstel. Ze willen alleen maar dat je ‘ja’ zegt of meegaat in hun verhaal. Sommige fraudeurs verwijzen je zelfs door naar websites, bijvoorbeeld met reviews van 'tevreden klanten'. Die site en de klanten zijn waarschijnlijk net zo nep als de verhalen van de oplichter. Via sms wordt er ook aan telecomfraude gedaan, bijvoorbeeld de zogenoemde 'Loterijfraude'. Je krijgt dan een sms dat je de winnaar bent. Maar reageer niet op de sms, je kunt immers nooit zomaar een prijs winnen, als je niet meespeelt.

Geraffineerder is de 'Terugbelfraude'. Je hebt dan een gemiste oproep van een nummer dat je niet kent. Dan is het verleidelijk om terug te bellen. Het telefoontje komt echter van oplichters die via een auto-dialer duizenden telefoontjes naar willekeurige mobiele nummers plegen. De telefoon gaat één keer over en daarna wordt de verbinding verbroken. Ze hopen dat je terugbelt. Dan bel je namelijk via een duur (internationaal) servicenummer. Ze proberen je lang aan de telefoon te houden of je hoort het geluid van een telefoon die overgaat. In werkelijkheid is dat een bandopname op een antwoordapparaat.

Let ook nog even hier op

Telemarketeers moeten volgens de wet aangeven dat het om een verkoopgesprek gaat. Ook moet de verkoper zijn naam vertellen en het bedrijf waar hij voor werkt. Wordt dit niet verteld? Hang dan op. Daarnaast moet je proberen de druk te weerstaan om meteen een beslissing te nemen. De meeste legitieme bedrijven geven je de tijd en schriftelijke informatie over de aanbieding. Ook moet je niet voor iets betalen omdat je een 'gratis geschenk' krijgt. Vraag naar schriftelijke informatie voordat je akkoord gaat. En: Geef niet je creditcard, bankrekening of BSN-nummer vrij. Ook als er wordt gevraagd om informatie te bevestigen.

Bellers die zeggen dat ze wetshandhavers zijn die u helpen om 'tegen betaling verloren geld terug te halen', zijn oplichters. En er zijn meer zinnen waarbij een belletje moet gaan rinkelen. De volgende zinnen zijn namelijk populair bij oplichters:

  • Je bent speciaal geselecteerd (voor deze aanbieding).
  • Je krijgt een mooi cadeau als je het product koopt.
  • Je bent een van de gelukkige winnaars.
  • Je hebt een prijs gewonnen in een buitenlandse loterij.
  • Je moet direct een beslissing nemen.

Geen garanties dat ze je met rust laten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM), (de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit OPTA is hierin opgegaan) krijgt vaker meldingen binnen van ongewenste telefoontjes uit het buitenland. De ACM kan helaas niets doen aan misbruik in het buitenland. 'Wij zien toe op de situatie in Nederland, wij houden toezicht op misbruik van Nederlandse informatienummers', aldus een woordvoerder. Bij ongewenste anonieme telefoontjes (uit Nederland) zijn er wel stappen die je kunt ondernemen, bijvoorbeeld een onderzoek laten instellen door je provider, naar de Geschillencommissie stappen, of je inschrijven bij het Bel-me-niet Register.

De provider van Jasper, Vodafone, heeft hem aangeraden dat hij maar voor 11,95 een nieuw nummer aan moet schaffen. Maar dat is geen garantie dat ze hem met rust laten. 'Als ze willekeurig Nederlandse nummers bellen, kunnen ze ook je nieuwe nummer weer te pakken hebben,' zegt Notten van de Fraudehelpdesk. Nummers blokkeren is ook geen garantie dat je niet meer gebeld wordt. ‘Het is voor deze criminelen heel eenvoudig om weer via een nieuw nummer te bellen.’ Maar voor de volhouder kan het een tijdelijke oplossing zijn. 

Blokkeren, blokkeren, blokkeren en melden

Met een Androidtelefoon ga je naar de oproep-instellingen in je oproepenlijst. Dan ga je naar 'oproep weigeren', selecteer 'lijst voor automatisch weigeren' en selecteer 'nieuw' om een nummer toe te voegen dat je wilt blokkeren. Je kunt hier een heel nummer invoeren of naar ‘blokkeringscriteria’ gaan, en 'begint met' aanvinken. Daar kun je dan bijvoorbeeld een landennummer invullen (let wel op dat je hier begint met + in plaats van 00). Het is het handigste om een heel nummer te blokkeren om te voorkomen dat je ongewenst iemand anders blokkeert. (NB. Er zijn verschillende Android-versies, het kan zijn dat het menu van jouw telefoon anders in elkaar steekt)

Met een iOS telefoon ga je naar je oproepenlijst. Vervolgens druk je op het pictogram met de i achter het betreffende nummer. Wanneer je dan helemaal naar onderen scrolt, zie je de optie 'Blokkeer deze beller'. Druk hierop om te voorkomen dat de persoon in kwestie contact met je kan opnemen. Bevestig je keuze door te drukken op 'Blokkeer contact

Als je wordt lastiggevallen door buitenlandse nummers kun je deze ook altijd even Googelen om te kijken of er vaker melding van wordt gemaakt op internet. Als je vermoed dat er sprake is van Fraude, kun je dit melden bij de Fraudehelpdesk.

Bron: Radar, Fraudehelpdesk, Computertotaal.nl