Vueling rekent torenhoge wijzigingskosten

Er gebeurde deze week weer een hoop online! Wat speelde er in onze online community? Deze week het verhaal van Jan Vugts die 400 euro moest aftikken bij Vueling voor een naamswijziging.

Jan Vugts boekt een ticket bij Vueling voor zijn vrouw en dochter. De reis gaat van Eindhoven naar Barcelona en weer terug. Naarmate de reis nadert kan Jan probleemloos de instapkaarten printen. Eenmaal op het vliegveld blijkt dat Jan bij zijn vrouw en hemzelf de initialen heeft ingevuld bij het veld 'naam'. De familie kan niet reizen. Om de totaal zeven initialen te laten wijzigen in eerste namen, volgens het paspoort, moet Jan bellen met Spanje voor de wijziging. Aan de telefoon wordt gezegd dat Jan 350 euro moet betalen, voor elke letter 50 euro lijkt het. Jan gaat, met tegenzin, akkoord en betaalt met de creditcard van z'n broer.

Veel te veel betaald

Naderhand blijkt op het rekeningoverzicht dat Vueling 400 euro heeft afgeschreven. Jan meldt zich bij de klantenservice, krijgt nul op het rekest en opent een topic op het forum van Radar. Volgens de eigen voorwaarden van Vueling kan een naamswijziging plaatsvinden voor 50 euro per traject per persoon plus het prijsverschil tussen het nieuwe en het oude ticket. Totaal zouden zij dus 200 euro moeten betalen, want de familie Vugts heeft immers geen nieuwe tickets gekocht. Er zijn alleen namen veranderd.

Oplossing

De redactie neemt contact op met Vueling hoe het kan dat er meer wordt afgeschreven dan telefonisch is besproken. Ook stellen we de vraag waarom er überhaupt meer dan 200 euro in rekening wordt gebracht. Na vier weken komt er eindelijk een reactie van Vueling. De luchtvaartmaatschappij gaat 400 euro terugbetalen aan Jan Vugts.

Forumreacties

23
  • Door janvugts

Recentelijk reisde ik met Vueling van Eindhoven naar Barcelona. Het ticket voor mij en mijn vrouw had ik gereserveerd met gebruikmaking van de initialen van ons. Respectievelijk JJAM en HHM. Op het vliegveld van Eindhoven kreeg ik te horen dat het niet mogelijk was om zo te reizen en dat dit veranderd moest worden in namen. Na telefonisch contact met Vueling en verandering van deze in totaal 7 voorletters in 7 voornamen en betaling van 7x50=350 euro kregen we een boardingpas. Nergens in het reserveringssysteem dat Vueling gebruikt en ook niet in de reisvoorwaarden staat dat je bij een reservering de volledige voornamen zoals die in je paspoort staan moet gebruiken. Bovendien had ik met het gebruik van mijn initialen al gewoon voor de terugreis instapkaarten kunnen regelen. Ik heb bij Vueling een officiele klacht ingediend en mijn geld terug gevraagd maar dat willen ze niet doen. Ze verwijzen slechts naar hun "conditions of carriage". Heeft iemand tips wat ik nu verder kan doen? Waar zou ik mijn klacht nu neer kunnen leggen?

  • Door madfred

De kans dat je na het indienen van een klacht je gelijk krijgt (en dus geld terug) is ongeveer 0%. Bij alle maatschappijen moet de naam op de reservering overeenkomen met de namen in het paspoort (ID-kaart). Alleen is de ene maatschappij wat redelijker in het wijzigen dan de andere. Vooral low-budget maatschappijen rekenen hier absurde bedragen voor.

  • Door BL2

Juist, honderden keren gevlogen, maar alle namen netjes en juist invullen, zoals op ID kaart of paspoort is gewoon verplicht. Met alleen wat losse letters kom je er nooit in. Dure les, maar weinig aan te doen, zoals mijn voorganger ook al schreef.