Naam wijzigen op vliegticket: grote verschillen in prijs en procedure

vliegveld_laptop_man_geconcentreerd_123rf_780.jpg

Een vliegticket online kopen is zo gedaan, maar een foutje in de naam is daarbij ook snel gemaakt. Of, hoe en onder welke voorwaarden je dat vervolgens kunt corrigeren, verschilt per vliegmaatschappij.

We bekeken de wijzigingsvoorwaarden van een aantal grote maatschappijen. De resultaten vind je hieronder.

In het algemeen gel

  • bij prijsvechters is dit duurder dan bij grotere aanbieders
  • in veel gevallen moet je bijbetalen als de ticketprijs inmiddels hoger is

Als het nieuwe ticket goedkoper is, krijg je het verschil niet altijd terug. Soms is het goedkoper om een nieuw ticket te kopen dan om het te wijzigen. Vergelijk deze kosten dus goed, en vergeet niet om eventuele extra bedragen, zoals creditcardkosten, hierin mee te weg

KLM

Corrigeren kun je zelf kosteloos doen op KLM.com. Enige voorwaarden zijn dat de boeking direct bij KLM is gemaakt en dat de vluchtnummers beginnen met ‘KL’. Die aanvraag moet wel tenminste 24 uur voor het inchecken voor de eerste vlucht binnen zijn. KLM heeft namelijk 24 uur nodig om die aanvraag te verwerken.

Easyjet

Bij Easyjet betaal je altijd een toeslag voor het wijzigen van de naam. Doe je dit online en zit je nog meer dan 60 dagen voor vertrek, dan betaal je €21. Maar is de vluchtdatum binnen minder dan 60 dagen, dan betaal je meer dan drie keer zo veel, namelijk €65.

Een naamswijziging kan ook telefonisch of op de luchthaven gedaan worden. Dan kost het bij meer dan 60 dagen voor vertrek €28 en minder dan 60 dagen €70. Zie ook de tabel op easyJet.com.

Ryanair

Reizigers die via Ryanair.com een vlucht boeken, kunnen binnen 24 uur ‘kleine wijzigingen’ doorgeven. Hieronder verstaat Ryanair incorrecte bestemmingen en vluchtdata, maar ook spelfouten in namen.

Het beste is om hiervoor de live chatfunctie op de website te gebruiken, want dan kan het doorgaans gratis gedaan worden. Dat moeten dan wel fouten zijn ‘van maximaal drie letters’. Fouten van meer dan drie letters ziet Ryanair namelijk als volledige naamswijzigingen, en dan betaal je daar €110 (Ryanair.com) of €160 (luchthaven) voor. Deze bedragen staan vermeld in een tabel op Ryanair.com.

Transavia

Bij Transavia kun je via Mijn Transavia de naam op een ticket wijzigen. Je betaalt per naamswijziging per enkele reis €50 wijzigingskosten. Op het moment dat de naam gewijzigd wordt, wordt het ticket opnieuw geboekt. Is de prijs voor dat ticket inmiddels hoger, dan betaal je ook nog het prijsverschil.

Vueling

Bij Vueling kun je de naam op een ticket tot 2 uur voor vertrek van de vlucht wijzigen. Dat kost €50 per traject en per passagier, plus het prijsverschil als het tarief inmiddels hoger is.

British Airways

Bij British Airways kun je wijzigingen telefonisch doorgeven of via ba.com. Dit is in principe kosteloos, maar het kan zijn dat je moet bijbetalen als de prijs van de vlucht inmiddels hoger is geworden.

Hoe hoog het basisbedrag is voor het wijzigen, kun je vooraf berekenen met een tool.  Als je je boeking vanuit Nederland wilt wijzigen, komt dit bedrag meestal op €0 uit.

Emirates

Boekingswijzigingen kun je doen via de site. Of hier een toeslag aan verbonden is, hangt af van de tariefvoorwaarden ('fare conditions') van je ticket.

TAP

Reizigers kunnen hun betaalde boeking binnen 24 uur annuleren, mits deze minimaal 7 dagen voor vertrek is gemaakt. Verder zijn  eventuele kosten van wijzigingen afhankelijk van de tariefvoorwaarden voor (bepaalde delen van) je reis. Die kun je zien wanneer je je tickets online koopt. Weet je niet wat deze voorwaarden zijn, dan kun je contact opnemen met TAP.

Dit is slechts een beperkte lijst. Staat de maatschappij van jouw keuze er niet bij? Neem contact op met de desbetreffende klantenservice.

Meer maatschappijen zijn opgenomen in het overzicht van Skyscanner, maar let op: dat is een artikel uit 2013 (en dus mogelijk verouderd).