Vuurwerkknallen: hoe stel je je huisdier gerust?

21-12-29-stress-huisdier-vuurwerk-hond-kat.jpg

'Boem, pats, knal!' Voor je huisdier kunnen deze strijkers, rotjes en gillende keukenmeiden een kwelling zijn. Wat kun je doen om ze gerust te stellen tijdens dit lawaai? 

Zie je dat het gedrag van je huisdier verandert wanneer hij het geknal van vuurwerk hoort? Probeer dan de onderstaande tips uit. Let wel: elk huisdier is anders, de ene tip zal beter werken dan de ander. 

Oefening baart kunst

Je kan je huisdier laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Hoe? Door de geluiden te laten horen in huis. Er zijn verschillende apps beschikbaar voor het afspelen van digitaal vuurwerk, maar ook op YouTube en Spotify is genoeg te vinden (er zijn zelfs playlists voor!). Zet het geluid niet gelijk denderend hard, maar bouw het rustig op. 

Afleiden van het geluid

Je kan je huisdier ook afleiden van het geluid. Sluit de gordijnen, zorg dat het licht aan staat en zorg bijvoorbeeld voor achtergrondgeluiden door middel van muziek of de televisie. Zo houd je de prikkel zo minimaal mogelijk. 

Houdt je dier erg van eten of spelen? Voer en spelletjes werken ook goed als afleidingstechniek. Je kan het voer verspreid over de dag te geven, zodat de aandacht meerdere momenten per dag hier naartoe gaat. 

Niet straffen en kalm blijven

Het wordt heel erg afgeraden om je huisdier te straffen als hij een angstreactie geeft. Blijf je zo normaal en kalm mogelijk gedragen. Negeer je dier(en) niet. Speel met ze zoals je normaal gesproken ook zou doen. Zoekt het dier een rustig plekje op? Dan is dat helemaal prima. Zoekt het juist gezelschap of troost, sta dan voor hem klaar. 

Huisdier binnenhouden

Het is verstandig om je kat binnen te houden, zeker als hij alleen thuisblijft. Zorg ervoor dat het kattenluik, de ramen en deuren goed zijn afgesloten. Honden zullen natuurlijk nog wel uitgelaten moeten worden. Doe dat aangelijnd; als hij schrikt, kan hij in ieder geval niet wegrennen. Merk je ieder jaar opnieuw vuurwerkstress bij je hond, verdiep je dan eens in trainingen hiervoor. Verschillende hondenscholen bieden deze aan. 

Mocht je kat of hond nou toch uit schrik vluchten, is het handig als hij gechipt is en geregistreerd staat. Voor honden is dit trouwens verplicht. Let erop dat deze informatie up-to-date is, dat je adres en naam juist geregistreerd staan.  

Kalmerende medicatie

Er zijn dieren bij wie het kan helpen, maar dierenspecialisten zijn over het algemeen geen fan van kalmerende medicatie. In sommige gevallen wordt het dier er wel door verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde of zelfs gevoeliger voor geluid. Als andere tips niet werken, overleg dan altijd met een dierenarts voordat je aan medicatie begint.  

Bron: Dierenbescherming