background branding

Waar moet ik op letten bij het kopen van een helm voor een e-bike?

Fiets helm e-bike.jpg

E-bikes zijn al een tijdje een vertrouwd gezicht in het straatbeeld. Vanwege de elektrische ondersteuning kunnen zij met minder moeite een hogere snelheid bereiken dan traditionele stadsfietsen. Dat kan natuurlijk een voordeel zijn, maar er liggen ook gevaren op de loer.

Want mocht het misgaan op de fiets, dan is de kans groot dat je een smak maakt die een stuk harder is dan normaal. Hoewel niet verplicht, valt het zeker te adviseren om een helm te dragen om de schade te beperken. Maar waar moet je op letten? Radar zoekt het uit!

Europese normen

Voor e-bikes is er een Europese norm opgesteld die de veiligheid van de helmen moet waarborgen. Voor volwassenen kun je die herkennen aan de code EN 1078 en voor kinderen is dat EN 1080. Alle helmen die dit keurmerk hebben worden kunnen als veilig worden gezien, ongeacht de prijs. Van deze modellen is namelijk getest en bewezen dat ze schokken kunnen absorberen. 

De juiste maat

Het klinkt niet meer dan logisch, een helm moet goed passen. Toch komt ook hier een deel maatwerk en kennis bij kijken. Sommige helmen kunnen bijvoorbeeld op grootte worden ingesteld en als je een bril draagt moet je ook even kijken hoe dat past. De vuistregel is dat de omtrek van je hoofd in centimeters gelijk staat aan de maat van de helm. Het is altijd goed om meerdere varianten te proberen, waardoor de aanschaf in een fysieke winkel 

Koop geen tweedehands helm

Goedkoop is niet altijd de beste koop. Zeker als het gaat om je eigen veiligheid wil je geen risico’s nemen. Daarom wordt er altijd afgeraden een tweedehands helm aan te schaffen. In een helm zit namelijk een beschermend binnenwerk dat bij een goede val geen tweede klap meer kan opvangen. Het valt van buitenaf moeilijk te controleren of dit al bij een helm gebeurd is en daarom is het veiliger een nieuwe helm te kopen. Mocht je zelf een smakker hebben gemaakt met de helm, dan is het natuurlijk ook goed om daarna een nieuwe aan te schaffen!

Overige kenmerken

Er zijn natuurlijk altijd extra factoren of elementen van persoonlijke voorkeuren waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld of de helm een goed ventilatiesysteem heeft en of er reflectoren en/of achterlichten op zitten. En laten we eerlijk zijn… We vinden het ook wel leuk als een helm ons goed staat!

Bron: ANWB