Waar moet je op letten als je een koopwoning gaat bezichtigen?

Bezichtiging Huis

De huizenprijzen worden met de jaren duurder. Met de stijgende prijzen in het achterhoofd wil je geen verkeerde keuze maken na een bezichtiging. Op welke dingen moet je letten bij het bezichtigen van een koopwoning? En welke dingen worden soms nog weleens vergeten?

Wat moet je voorbereiden voor de bezichtiging?

Een goede voorbereiding voor de bezichtiging van een koopwoning is erg belangrijk. Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis (VEH), benadrukt dat het verstandig is om eerst je financiële mogelijkheden te onderzoeken. Hij raadt aan een hypotheekadviseur in te schakelen, zodat je precies weet wat je mogelijkheden en beperkingen zijn. ‘’Vooral voor starters is dit aan te raden, maar ook voor mensen die al eerder een huis hebben gekocht is het handig. Zo weet je vanaf het begin van je zoektocht wat het kostenplaatje wordt.’’ 

Een eerste gesprek met een hypotheekadviseur is gratis, maar hierna worden er wel kosten gerekend. Dit kan een vast bedrag zijn of een vergoeding per uur. 

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele kosten voor de nodige veranderingen of achterstallig onderhoud van het huis. ‘’Wees niet naïef en zorg dat je altijd rekening houdt met eventuele extra kosten voor aanpassingen, verbouwingen en tegenvallers die zich kunnen opdoen als je aan de slag gaat.’’

Verder adviseert André de la Porte om voorafgaand aan de bezichtiging een checklist te maken met alle wensen en eisen waaraan jouw toekomstige woning moet voldoen, zowel in het huis als daarbuiten. Van voldoende ruimte tot bouwplannen in de omgeving, parkeergelegenheid en openbaar vervoer: ’’Zo weet je precies waar je op wilt letten tijdens de bezichtiging en voorkom je dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.’’

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?

Na de voorbereiding is het verstandig om tijdens de bezichtiging iemand mee te nemen. Dit kan een aankoopmakelaar zijn, maar ook een ouder of een goede vriend, zegt André de la Porte. ‘’Een extra paar ogen is altijd nuttig. Een ander kan belangrijke zaken of details zien die jij misschien niet had opgemerkt.’’

Volgens Hans André de la Porte zijn dit belangrijke aandachtspunten die je kunnen helpen tijdens een bezichtiging: 

  • Vertrouw op je eerste indruk - Het gevoel dat je krijgt bij binnenkomst is vaak veelzeggend. Hoe het huis ruikt of wat de staat is van het schilderwerk kan een goede indicatie zijn van de algehele staat van de woning. Het kan een reden zijn voor kritische vragen aan de verkoper of makelaar. 
  • Bekijk de installaties in het huis - Een oude cv-ketel of oude keukenapparatuur kan later een grote kostenpost worden als je deze moet vervangen. Controleer daarom altijd de staat van deze belangrijke installaties om onverwachte kosten te voorkomen. 
  • Check het energielabel - Woningen met een goed energielabel (A of B) zijn vaak beter onderhouden en energiezuiniger. Een huis met een slechter label vraagt om meer investeringen in isolatie en verduurzamingsmaatregelen om de energierekening omlaag te krijgen.
  • Visualiseer het huis zonder meubels - De inrichting bepaalt grotendeels de sfeer van een huis, maar jouw nieuwe woning wordt kaal en leeg opgeleverd. Kijk daarom kritisch naar alles wat vastzit, zoals de keuken en badkamer. Als je deze wilt vervangen, brengt dit vaak forse extra kosten met zich mee.
  • Controleer de bouwkundige staat - Het is erg belangrijk om voor de koop goed te onderzoeken of het huis goed is onderhouden of dat er achterstallig onderhoud is. Let bijvoorbeeld goed of deuren en ramen goed afsluiten, op kozijnen met houtrot, sporen van lekkage en schimmel en het schilderwerk van binnen en buiten. 
  • Laat een bouwkundige keuring uitvoeren - Dit is niet nodig bij nieuwbouwwoningen tot 15 jaar oud, maar bij oudere huizen wel verstandig. Zo krijg je meer inzicht in de staat van de woning en eventuele herstelkosten die hieraan verbonden zijn. 
  • Stel veel vragen - De verkoper is verplicht om eerlijk antwoord te geven over de staat van het huis. Zo voorkom je vaak vervelende verrassingen, zoals problemen met de fundering, riolering of elektra. Wanneer verkopers aantoonbaar onjuiste informatie geven, kunnen zij hier later aansprakelijk voor worden gesteld. 

Wil je meer lezen over hoe je een goede partij vindt voor een bouwkundige keuring? Lees dan hieronder meer.

Wat wordt vaak over het hoofd gezien?

Volgens André de la Porte wordt de bouwkundige staat van een woning vaak niet voldoende onderzocht. ‘’Veel mensen zijn in deze tijd al blij dat ze überhaupt een bod kunnen uitbrengen, waardoor ze vaak minder kritisch kijken naar de staat van het huis. Dit kan later voor tegenvallers en onaangename verrassingen zorgen.’’

Hij wijst erop dat aspecten zoals de fundering en ander noodzakelijk of wenselijk herstel van de woning niet over het hoofd gezien mag worden. ‘’Niet iedereen beseft de financiële gevolgen. Kosten kunnen zich snel opstapelen, vooral als je te maken krijgt met onverwachte tegenvallers. Als je alle reserves hebt gebruikt om een huis te kunnen kopen, dan is de realiteit een harde les om te leren. Neem jezelf daarom in bescherming door vooraf af te spreken hoe ver je financieel wilt gaan.’’

Daarom benadrukt André de la Porte dat het cruciaal is om ook in deze moeilijke tijd met veel concurrentie en een klein aanbod aan koophuizen, kritisch te blijven als je een huis gaat bezichtigen en een bod uitbrengt. Al snapt hij heel goed dat mensen hier, in hun enthousiasme over hun nieuwe huis, daar niet altijd als eerste aan denken.