Waarom is zonnebrandcrème zo duur?
Voor 100 milliliter zonnebrandcrème betaal je gemiddeld 11 euro, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Koop je A-merk zonnebrand? Dan ben je al snel 20 euro kwijt voor een fles. Waarom is het eigenlijk zo duur?
Vooral A-merken zijn duur
Meteen even een kanttekening: niet alle zonnebrandcrème is duur. Een huismerk-fles van de drogisterij of supermarkt hoeft bijvoorbeeld niet meer dan vijf euro te kosten. Maar de schappen liggen ook vol met flessen die 20 euro of meer kosten.
Belangrijke kostenpost: uv-filters
Zonnebrandcrème bestaat voor ongeveer een kwart uit uv-filters die je huid beschermen tegen UVA- en UVB- straling. Deze filters zijn ook meteen een belangrijke reden waarom zonnebrand zo duur is. De productie ervan is namelijk prijzig.
Dat komt door de ingrediënten. Je hebt chemische filters op basis van octocrylene en mexoryl en filters op minerale basis met ingrediënten als titaniumdioxide en zinkoxide. De productie van deze ingrediënten is complex en dat maakt het duur.
Onderzoek en regulering
Daarnaast is er veel onderzoek nodig om de veiligheid van zonnebrandcrème te garanderen. Bedrijven investeren veel geld in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe en betere uv-filters te creëren en ze testen middelen uitvoerig.
Dit verhoogt de productiekosten en dit verrekenen producenten vaak door aan jou als consument.
Noodzakelijk product
Naast dure ingrediënten en onderzoek speelt marketing natuurlijk ook een belangrijke rol. En zonnebrandcrème is een noodzakelijk product: je wilt niet verbranden en al helemaal geen huidkanker krijgen en daarom ben je bereid om ervoor te betalen.
21 procent btw
Een laatste factor die de prijs stuwt: de btw. Hoewel zonnebrandcrème een essentieel product is, is het geen geneesmiddel. Daarom valt het niet onder de vrijstelling van de Geneesmiddelenwet en betaal je er gewoon 21 procent btw over.
Zo koop je voordelig zonnebrandcrème
Wil jij geen 20 euro neerleggen voor een fles zonnebrandcrème? Radar heeft een paar bespaartips:
Houdt om te beginnen de aanbiedingen in de gaten en sla flessen in op het moment dat je het (nog) niet nodig hebt. Zonnebrandcrème gaat heel vaak met korting over de toonbank, maar de kortingen zijn vlak voor de zomervakantie minder hoog omdat meer mensen het dan kopen.
Kies daarnaast niet altijd voor een A-merk. Zonnebrandmiddelen moeten aan wettelijke eisen voldoen, waardoor goedkope huismerken net zo goed beschermen als dure A-merken. Je kunt die dure fles dus prima laten staan.