Waarom je beter geen eten kunt opwarmen in plastic bakjes

Plastic Bakje

Gooi jij weleens een plastic bakje met eten in de magnetron om snel een maaltijd op te warmen? Lekker makkelijk, maar let op: er kunnen microplastics of chemische stoffen uit het plastic in je voedsel terechtkomen. 

Afhankelijk van soort plastic en gebruik

Als je een plastic bakje verhit, kunnen er microdeeltjes of chemische stoffen uit het plastic in je voedsel terechtkomen. Dat vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. Hoeveel microplastics en chemische stoffen vrijkomen, hangt af van het soort bakje en hoe vaak je deze al hebt gebruikt. 

Welke bakjes zijn geschikt voor de magnetron?

We beginnen met het soort bakje.“Vooral als een plastic bakje niet geschikt is voor de magnetron, kunnen weekmakers of andere additieven in het plastic vrijkomen en migreren naar het eten“, legt Van der Vossen uit. 

Lege ijsbakken of afhaalbakjes van de Chinees zijn bijvoorbeeld niet bedoeld om eten in op te warmen. Ook bakjes van melamine zijn volgens Van der Vossen niet geschikt voor de magnetron. 

Gelukkig is er een symbool waaraan je kunt herkennen of jouw bakje in de magnetron mag. Het linker symbool geeft aan dat dit kan, het rechter symbool betekent dat het niet kan. Vaak vind je deze tekens onderop vershoudbakjes:

Magnetron Symbool

Hoelang gaat een bakje mee?

Ook de ‘leeftijd’ van het plastic bakje heeft invloed op de hoeveelheid microplastics die in je maaltijd terechtkomen. Van der Vossen vertelt: “Langduriger gebruik van plastic bakjes in de magnetron versnelt de veroudering van het plastic, waardoor het mogelijker wordt dat stoffen gaan vrijkomen. Ook kunnen plastic bakjes bij herhaald magnetrongebruik of bij hoge temperaturen meer deeltjes gaan afgeven door slijtage en afbraak van het materiaal.”

“Is je plastic bakje beschadigd of bros geworden? Dan kan je deze beter niet meer gebruiken.”

Is eten opwarmen in plastic bakjes slecht voor je?

Daar is volgens Van der Vossen nog geen bewijs voor. Ze benadrukt: “Er is tot nu toe geen bewijs dat microplastics uit magnetronbakjes, in de hoeveelheden die vrijkomen, gezondheidsschade veroorzaken. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.Mocht je microplastics bij het opwarmen willen vermijden, dan kun je overstappen op glazen bakjes.”

“Wat je zelf wél kunt doen, is bewuster omgaan met plastic. Minder plastic afval betekent uiteindelijk minder microplastics in het milieu en in ons eten.” 

Zo warm je jouw eten veilig op in de magnetron

Van der Vossen geeft een aantal tips waarmee je jouw voedsel veilig kunt opwarmen in de magnetron:

  • Gebruik alleen bakjes of verpakkingen die uitdrukkelijk geschikt zijn voor verhitting voor de magnetron.
  • Vermijd melamine met bamboe- of maisvezels voor heet voedsel en gebruik geen melamine in de magnetron.
  • Als je zekerheid wilt, kun je eten overscheppen in glas of keramiek voor verhitting.
  • Warm je eten in porties op en schep het halverwege om, zodat het gelijkmatiger verwarmd wordt. 
  • Zorg dat alles door en door heet is, zodat bacteriën worden gedood.
  • Dek het eten af (bijvoorbeeld met een deksel of magnetronfolie) om uitdrogen te voorkomen.
  • Warm restjes slechts één keer op en gooi overgebleven kliekjes weg.