background branding

Wakker Dier roept Keurslager uit als grootste Liegebeest van 2021

keurslager.jpg

Wakker Dier heeft de Keurslager uitgeroepen tot het grootste Liegebeest van 2021. Dat is een 'prijs' van de dierenrechtenorganisatie voor bedrijven die in haar ogen met misleidende claims over dierenwelzijn komen.

'De Vereniging van Keurslagers doet op zijn website diverse claims op het gebied van dierenwelzijn, zoals 'leveranciers hebben oog voor dierenwelzijn' en 'hoge kwaliteitseisen'. Maar de vereniging stelt helemaal geen dierenwelzijnseisen aan het assortiment van de aangesloten slagers', zegt Wakker Dier.

Reactie Vereniging van Keurslagers

Joep Klaver, directeur van de Vereniging van Keurslagers, 'neemt absoluut afstand' van de titel. 'Wakker Dier wekt de suggestie dat Keurslagers geen aandacht hebben voor dierenwelzijn, dat is pertinent onjuist', zegt Klaver in een reactie. Hij wijst erop dat de vereniging bestaat uit zelfstandige ondernemers 'die met zorg en aandacht lokaal hun grondstoffen en vleesconcepten inkopen met een onderscheidende hoge standaard op diverse aspecten, waaronder duurzaamheid en dierenwelzijn'.

Volgens de directeur wil Wakker Dier dat Keurslagers zich conformeren aan een landelijke standaard qua dierenwelzijn. 'Maar er zijn lokale boeren die zeggen: ik wil niet gecertificeerd worden voor een Beter Leven-keurmerk, want ik wil me onderscheiden van de supermarkt. Daar zit het verschil van inzicht. Hier is niks aan gelogen, maar Wakker Dier vindt schijnbaar dat dit de titel Liegebeest verdient', aldus Klaver.

Twee andere titelkandidaten

Behalve de Keurslager maakten twee andere kandidaten kans op de titel. 'Het zuivelkeurmerk PlanetProof beweert dat zij strenge eisen stelt op dierenwelzijn en diergezondheid. Maar die eisen stellen maar weinig voor.' Ook de Nederlandse kipsector loog in de ogen van Wakker Dier. Ze spreekt over 'optimaal welzijn' van plofkippen, in een reclamecampagne die met belastinggeld is gesubsidieerd, aldus de dierenactivisten.

Teruggetrokken nominaties

Wakker Dier trok een nominatie van Olvarit terug. Het merk gebruikt plofkalkoen in babyvoeding, maar stapt over op kalkoen met beter welzijn. Ook de nominatie van vleesmerk Meatlovers kwam te vervallen, nadat deze beloofde de misleidende claims over stressloze kalfjes aan te passen.

Wakker Dier organiseert al dertien jaar de Liegebeestverkiezing. Dit jaar brachten 17.000 mensen hun stem uit.

Bron: ANP