Wanneer krijg je een punt op je rijbewijs?

rijbewijs-punt-06012020.jpg

Een recordaantal beginnend bestuurders kreeg afgelopen jaar een punt op het rijbewijs. Maar wat is een punt op je rijbewijs precies? En voor welke overtredingen krijg je een punt? 

Er is een belangrijk verschil tussen een 'puntenrijbewijs' en een 'beginnersrijbewijs'. Het puntenrijbewijs slaat op alle autobestuurders en is bedoeld om alcoholovertredingen tegen te gaan. Een beginnersrijbewijs is een rijbewijs met een extra puntensysteem. Dit puntensysteem is bedoeld om zware verkeersovertredingen te bestraffen. 

Ervaren bestuurders kunnen dus alleen een punt krijgen voor alcoholovertredingen. Wel kan het rijbewijs worden ingevorderd naar aanleiding van een ernstige verkeersovertreding, door bijvoorbeeld meer dan 50 kilometer per uur te hard te rijden.  

Wanneer heb je een beginnersrijbewijs?

Punt door alcoholovertreding

Voor elke autobestuurder geldt: word je gepakt met teveel alcohol op, krijg je een punt op je rijbewijs. Ervaren bestuurders krijgen een punt boven een promillage van 0,5; beginnend bestuurders moeten onder de 0,2 blijven. 

Word je binnen vijf jaar na de eerste overtreding gepakt met een alcoholpromillage boven 1,3, ben je je rijbewijs kwijt. Als je onder de 1,3 zit, krijg je een nieuwe punt die wederom vijf jaar blijft staan. 

Punt op een beginnersrijbewijs

Beginnende bestuurders kunnen ook een punt krijgen op hun rijbewijs voor andere vergrijpen dan alcoholovertredingen. 

Als beginnend bestuurder kun je een punt krijgen voor de volgende overtredingen:

  • Bumperkleven bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur
  • Op de snelweg meer dan 40 kilometer per uur te hard rijden of op andere wegen meer dan 30 kilometer per uur te hard rijden. 
  • Wanneer er een ongeluk is veroorzaakt, waardoor een ander is overleden of zwaar lichamelijk letsel is toegebracht. 
  • Wanneer er een ongeluk is veroorzaakt door de verkeersregels niet na te leven, waar vervolgens lichamelijk letsel of materiële schade uit is ontstaan.

Over het algemeen kun je ook een punt krijgen als je gevaar of hinder in het verkeer veroorzaakt. Het ligt aan de interpretatie van de politie of je een punt krijgt. Bellen achter het stuur wordt waarschijnlijk wel met een punt bestraft, waar bij iets te langzaam rijden die kans een stuk kleiner is. 

Onderzoek rijvaardigheid

Wanneer je als beginnend bestuurder binnen vijf of zeven jaar (afhankelijk van wanneer je je rijbewijs hebt gehaald) voor de tweede keer een punt krijgt, wordt je rijbewijs ingenomen. De politie meldt dit aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), waarna er een onderzoek volgt naar je rijvaardigheid. Hierdoor zou je je rijbewijs definitief kwijt kunnen raken. Meer over het rijvaardigheidsonderzoek

Sinds 2014 gelden er strengere regels voor het beginnersrijbewijs. Heb je voor die datum je eerste strafpunt gekregen? Dan gelden de oude regels en moet je je rijbewijs inleveren na drie strafpunten.

Bron: Rijksoverheid