background branding

Wc-papier proppen of vouwen? Dit is volgens een expert de beste techniek

wcrol156742361_l_normal_none.jpg

Hoe je het beste je billen kunt afvegen, daar zijn de meningen over verdeeld. Mensen die vinden dat je toiletpapier beter kunt vouwen, vinden proppers maar vreemd en vice versa. Maar beide technieken hebben hun voor- en nadelen op het gebied van hygiëne en duurzaamheid. Radar zet de plus- en minpunten voor je op een rijtje.

Vouwen is duurzamer dan proppen

Om met de deur in huis te vallen: het vouwen van je wc-papier is de duurzaamste keuze. “Door je papier te vouwen, gebruiken vaak minder papier bij het afvegen”, zo stelt de Amerikaanse theoretisch natuurkundige Dr. Sam Novario in MEL Magazine. Hij onderzocht namens het tijdschrift of proppen of vouwen duurzamer en/of hygiënischer is. 

Papier vouwen blijkt populair

Vouwen blijkt een populaire keuze te zijn na de grote boodschap. Uit een studie van Markteffect, in opdracht van Saniweb, blijkt dat acht op de tien deelnemers van het onderzoek hun toiletpapier vouwt in plaats van propt. Ruim 1.500 Nederlanders deden mee aan het onderzoek.

Is toiletpapier proppen hygiënischer dan vouwen?

Toiletpapier vouwen is dus het populairst en ook het meest duurzaam. Maar er zit volgens blogs als Topp en Tips en Weetjes ook een belangrijk voordeel aan het proppen van je wc-papier: het zou hygiënischer zijn.Het papier scheurt namelijk minder snel, waardoor je vinger niet makkelijk door het papier heen prikt.

Al is daar ook discussie over. De conclusie van een onderzoek van de Hutchesons’ Grammar School uit 2006 was dat bacteriën zich bij beide technieken heel makkelijk van de billen naar de vingers verplaatsen. Het toiletpapier hoeft daarvoor zelfs niet eens te scheuren. “Was je handen altijd zeer grondig”, was dan ook het advies 

De ‘minimale dikte-drempel’

Kun je dan met zekerheid stellen dat een van de twee opties het schoonst is? Nee, eigenlijk niet, stelt Dr. Novario. “Wanneer je je papier vouwt, veeg je je billen af met een groter oppervlak. Maar je veegt niet alles weg”, concludeert hij. “Met proppen veeg je juist meer vuil weg, maar wel op een selectiever oppervlak. Beide technieken hebben dus voor- en nadelen.”

Op basis van duurzaamheid lijkt vouwen dus de beste keuze. “Minder papier brengt alleen wel de effectiviteit van het afvegen in gevaar.” Novario spreekt over een ‘minimale dikte-drempel’: een hoeveelheid papier waarop het niet scheurt, de billen echt schoon worden en je ook niet teveel gebruikt. 

Een precies aantal velletjes voor die drempel noemt hij niet. “Dat heeft onder andere met de dikte van het toiletpapier te maken", stelt hij. Het verschilt dus regelmatig.

De gulden middenweg

Dr. Novario concludeert uiteindelijk dat met de duurzame keuze van het vouwen soms de hygiëne uit het oog wordt verloren en spreekt van een gulden middenweg. “Een hybride oplossing is om een aantal vellen papier te vouwen, voor de duurzaamheid. Het bovenste vel kun je vervolgens kreuken voor een betere hygiëne van de billen. Zo heb je het beste van twee werelden.”

Bronnen: MEL Magazine, Royal Society, Saniweb.nl, Topp, Tips en Weetjes, NRC.

Meer over