background branding

Wicky past misleidende 'minder suiker'-claim aan

wicky-mindersuiker2-780.jpg

'30 procent minder suiker' staat in grote blauwe letters op de verpakking van Wickydranken. 'Misleiding!' schrijft Christa op Facebook. En ze is niet de enige op sociale media die zich kritisch uitlaat over de tekst...

'Op de nieuwe [verpakking van Wicky Sinaasappel, red.] staat in grote letters: 30 procent minder suiker*. Dan zou je denken dat er in de nieuwe minder suiker zit! Toch? Nee, er zit geen minder suiker in, het is precies hetzelfde! Je wordt verwezen naar een sterretje wat erachter staat en als je dan naar dat sterretje gaat staat er in kleine letters ergens goed verstopt op de verpakking "30 procent minder suiker dan vergelijkbare dranken"', schrijft Christa op de Facebookpagina van Radar.

En Anne ontdekt dat in de framboosvariant zelfs méér suiker zit. Ze schrijft op de Facebookpagina van Wicky:

'Op de voorzijde van de nieuwe pakjes staat met grote letters: 30% minder suiker. Als je nu de nieuwe verpakking naast de oude zet staat er in kleine letters: "30% minder suiker dan vergelijkbare kinderdranken". Maar nu echter wel met zo'n 50% meer suiker dan in de oude verpakking! Van 4, 7g/100ml naar 7, 3g/100ml.'

Volgens een woordvoerder heeft die (bijna gelijktijdige) aanpassing van de ingrediënten van de framboossmaak voor extra verwarring gezorgd. Kunstmatige zoetstoffen in de framboosdrank zijn vervangen voor natuurlijke varianten als stevia. Het suikergehalte in Wicky Framboos is daardoor gestegen.

De kinderdrankenproducent past de tekst op de verpakking aan. Voortaan staat op de pakken: 30% minder suiker dan vergelijkbare kinderdranken.

Radar maakte eerder een top 5 van meest misleidende etiketten. Kijk ook de uitzending over dit onderwerp terug.