Wil je drogen in de winter zonder droger? Laat je was bevriezen!

Handschoenen aan waslijn180740013_s.jpg

In de zomer kan je je was lekker buiten laten drogen. Maar hoe droog je de was in de winter? Je kan natuurlijk een droger gebruiken, lekker makkelijk en is vaak in een paar uur klaar. Maar de droger kan duur zijn, zeker als je veel wassen draait.

Wil je de droger minder gebruiken? Lees dan hier hoe je je was ook kan laten drogen.

Droogmolen

Buiten je was laten drogen alleen iets voor in de zomer? Nee hoor, ook in de winter is dat prima te doen. Zolang de lucht niet vochtig is, kan de koude lucht je was ook goed droog waaien. Het drogen gaat helemaal snel als het vriest. Door je natte was buiten te hangen onder het vriespunt, bevriest je was. 

Als de was volledig gestold is haal je het binnen. Je kledingstuk ontdooit, maar blijft droog. Dit heet vriesdrogen. Als je de was buiten wilt hangen, moet je wel opletten hoe hoog de luchtvochtigheid is. Bij een hoge luchtvochtigheid, zit er veel water in de lucht waardoor je was juist niet droog wordt. 

Een makkelijke manier om je kleding iets sneller te laten drogen: schud je kleding eerst nog even uit. Zo haal je al een beetje vocht eruit.

Wasrek

Heb je geen droogmolen in de tuin staan of überhaupt geen tuin? Dan kan je ook een wasrek voor binnen gebruiken. Hangende wasrekken zijn vaak het handigst, die hang je bijvoorbeeld aan de deur. Doordat ze hoog hangen is de kleding in de warme luchtcirculatie, warme lucht stijgt immers op. 

Waar zet je het wasrek neer?

Maar waar kan je zo’n wasrek het beste neerzetten? Zowel voor hangende als staande wasrekken geldt: zet ze op een plek waar overdag komen weinig mensen komen. Zo krijg je geen last van vocht. Ook is het handig om je wasrek bij het raam te zetten of hangen. De warmte en het licht van de zon zorgt ervoor dat je was net wat sneller droogt. En ook fijn: het staat niet in de weg.

Vochtschade

Let bij binnen drogen wel op vochtschade. Je natte was drogen zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Ventileer je huis daarom goed, zeker de kamer waar je je was droogt. 

Bron: Leifheit/Newsner/Droogmolenstore