Winkelketens besparen op hun energieverbruik: thermostaat naar 19 graden

Winkel temperatuur.jpg

Ondanks dat het kouder wordt, zijn winkelketens bezig hun energieverbruik omlaag te brengen, meldt de NOS. De winkels gaan besparen aangezien de overheid iedereen heeft opgeroepen om dat te doen waar dat kan. Daarnaast zijn gas en elektra nu erg kostbaar. De thermostaat gaat in de meeste zaken naar negentien graden, zoals het advies van de overheid luidt. 

Bij Intratuin gaat de thermostaat in de winkels naar maximaal zestien à zeventien graden, aangezien zij zeer grote panden hebben. ‘Door de temperatuur naar beneden te halen willen we ook een bijdrage leveren aan minder energieverbruik’, zegt een woordvoerder.

Stoppen met stoken in kassen

Het hoofdkantoor adviseert om in de kassen met buitenplanten helemaal niet meer te stoken, afgezien bij vorst. ‘En in onze warme kassen met kamerplanten gaan we naar rond de 16 graden. Personeel heeft vaak al jassen of bodywarmers aan, dus we verwachten dat het voor hen niet te koud wordt.’ 

Voor de planten schijnt een lagere temperatuur ook voordelig te zijn, ze zijn het namelijk al gewend. Veel planten komen uit kassen waar de temperatuur ook lager is. Intratuin laat weten dat exotische planten die een hogere temperatuur nodig hebben tijdens de wintermaanden, tijdelijk niet meer worden verkocht. 

Albert Heijn van het gas af

De filialen van de HEMA krijgen van de leiding allerlei bespaartips. Zo moet de thermostaat standaard op negentien graden, de verwarming later aan en eerder uit, ongebruikte koelingen uit, isolerende luchtgordijnen aan en magazijndeuren zo kort mogelijk open. 

Albert Heijn was al bezig met allerlei verduurzamingsplannen en die worden nu versneld. Alle filialen in Nederland en België moeten bijvoorbeeld volgend jaar van het gas af zijn. 

Bron: NOS