Wittere tanden? Maak eens zelf je tandpasta

260321 tandpasta poetsen.jpg

Wist je dat 'whitening' tandpasta's niet werken? Je kunt er wel mee poetsen, maar je tanden worden er niet witter door. Zelfgemaakte tandpasta op basis van baking soda helpt wél, althans een beetje. En het heeft nog andere voordelen. 

Het recept voor DIY tandpasta is eenvoudig. Met maar twee ingrediënten zorg je voor een glad, verzorgd gebit en frisse adem:

 • 5 eetlepels biologische extra virgin kokosolie
 • 5 eetlepels baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat)

Deze bestanddelen zijn optioneel:

 • Een eetlepel Keltisch zeezout: als mineraalbommetje en voor extra schurend effect
 • Pepermuntolie: etherische olie met pepermuntsmaak zorgt voor een frisse adem
 • Zoetstof, zoals enkele druppels steviaextract of xylitol: voor een zoete smaak die je gebit niet aantast

Zo ga je te werk

 • Smelt de kokosolie au bain-marie (in een kom boven een pan met warm water)
 • Roer de baking soda door de gesmolten kokosolie (en daarna de optionele ingrediënten)
 • Laat het mengsel even uitharden en roer het dan nog eens flink door
 • Bewaar de mengeling ongekoeld in een glazen (weck)pot in je badkamer
 • Voor een poetsbeurt neem je een kleine theelepel van het mengsel
 • Spoel de wastafel na het poesten na met warm water: kokosolie gaat stollen onder de 25 graden.

Natuurlijke wondermiddelen

Zowel kokosolie als bakingsoda hebben een natuurlijke zuiverende werking en tal veel toepassingsmogelijkheden. Kokosolie heeft dat te danken aan het bestanddeel laurinezuur. Baking soda neutraliseert dan weer de pH-waarde (de gezonde zuurtegraad) in je mond. 

Te schurend? Geen zorgen

Wie vreest dat baking soda te hard schuurt, willen we geruststellen. Uit onderzoek blijkt dat het schurende effect van baking soda niet sterker is dan dat van 'normale whitening' tandpasta's. Baking soda is zelfs het hoofdingrediënt van Parodontax-tandpasta

Houtskooltandpasta: feit of fictie?

Een ander natuurlijk schurend middel dat wordt genoemd voor een stralende glimlach is actieve houtskool. Zwarte tandpasta was een tijd terug een ware hype. Wat is er van waar? Experts zijn er niet helemaal aan uit. Poets je tanden daarom niet vaker dan eens per maand met een product dat houtskoolpoeder bevat. Je kunt wel een kleine hoeveelheid geactiveerde kool in je eigen tandpasta mengen.

Helpt 'oil-pulling' met kokosolie?

Misschien heb je gehoord over oil-pulling voor verzorgde witte tanden? Dit is de gewoonte om 5 tot 20 minuten lang (eetbare, vloeibare) olie in je mond rond te wervelen en het dan uit te spugen. Net als voor houtskoolpasta ontbreekt afdoend wetenschappelijk bewijs dat deze methode werkt. Oogverblindend zullen je tanden er dus vast niet door worden, maar het van tijd tot tijd uitproberen en zelf het effect nagaan, kan ook geen kwaad. 

Ook veilig voor kinderen

De DIY- tandpasta is ook geschikt voor je kinderen. Het is in feite veiliger dan 'gewone' fluoridepasta voor volwassenen. Kindertandpasta bevat ook fluoride, maar een kleinere hoeveelheid.

Wel zullen je kinderen, en jij vast ook, vast even moeten wanen aan de textuur en smaak van de olie-achtige substantie, en de zoute nasmaak. 

Nooit meer tandpasta kopen?

Zelf je tandpasta maken bespaart geld en afval, en zorgt voor iets witter tanden. De tandpasta bevat echter geen fluoride. Er bestaat veel discussie over de noodzakelijkheid van fluoride in tandpasta. Totdat die discussie beslecht is, raden we je aan om je zelfgemaakte tandpasta met fluoridepasta uit de winkel af te wisselen. Je kunt de ene bijvoorbeeld 's morgens en de andere 's avonds gebruiken.