Zo maak je je oven schoon (zónder dure ovenreiniger)

oven schoonmaken.jpg

Het is een klusje die veel mensen uitstellen, want het vraagt wel wat tijd. Maar als je je oven niet maandelijks schoonmaakt, haal je binnenkort je heerlijke ovenschotel uit een broedplaats voor ziektekiemen en bacteriën. Een duur en schadelijk reinigingsproduct heb je nergens voor nodig. Je maakt toch gewoon zelf je schoonmaakmiddel? 

Door de pandemie zijn we massaal aan het schoonmaken geslagen, omdat we meer tijd hebben, maar ook meer aandacht voor hygiëne. De oven mag daarom niet over het hoofd worden gezien.

Zo ga je níét te werk

Zaken die vaak worden gebruikt, maar die je beter laat liggen:

  • Ammoniak: Veel mensen gebruiken het voor hun oven, maar dat is een slecht idee. Niet alleen is het slecht voor het milieu, maar de dampen inademen is ook schadelijk voor jou. 
  • Commerciële ovenreiniger: Een reinigingsmiddel uit de supermarkt is onnodig duur, bevat giftige bestanddelen en opnieuw: je doet er het milieu geen plezier mee.  
  • Schuursponsje: De schurende kant van het sponsje kan krassen maken. Gebruik het zeker niet voor je glazendeur ovendeur. Het Voedingscentrum adviseert overigens om helemaal geen schuursponsjes in de keuken te gebruiken.
  • Aluminiumfolie: Sommige mensen voorkomen dat de bodem van hun oven of de roosters vuil worden door ze met zilverpapier te bedekken, maar dat is geen goed idee, om verschillende reden. De folie kan de hitte tegenhouden of reflecteren. In het ergste geval kan de folie vuur vatten. Ook is aluminiumfolie erg slecht voor het milieu. Je kunt het niet recyclen, en met de grote hoeveelheid energie die nodig is om er een kilo van te maken, kun je veertien wasmachines laten draaien.

Zo ga je te werk

Maak de oven alleen schoon als hij volledig is afgekoeld. Een stappenplan:

1. Veeg het losse vuil weg.

Vergeet ook de rand van de ovendeur niet, want daar vallen veel kruimels tussen. Gebruik stoffer en blik, een stofzuiger of kruimeldief.

2. Haal de ovenrekken eruit.

Twee methodes:

  • Maak de ovenrekken afzonderlijk schoon door ze te laten weken in warm water met, jawel: baking soda (zuiveringzout). Dit goedkope en natuurlijke product kun je voor al je schoonmaakklusjes gebruiken, geven we vaker aan. De werking vraagt wel iets meer tijd, dus laat je ovenrekken zeker een halve dag weken, en liever nog een nacht langer. 
  • Geen tijd om ze te laten weken, dan kun je de ovenroosters ook eerst rijkelijk met azijn inspuiten of met baking soda bedekken. Laat dat een kwartier inwerken en leg dan de roosters in warm water. Met een afwasborstel kun je het vuil er dan wel afwrijven. Met een schuurspons kun je krassen in de roosters maken.

Maar hoe dompel je ovenrekken onder, als ze niet in je gootsteen passen? Misschien onorthodox, maar dat kan in een douchebak met opstaande randen. Maak je douche wel eerst schoon. Je kunt ook je bad gebruiken, maar daar komt veel meer water bij te passen. Of heb je al eens aan een kinderzwembadje gedacht? Droog de roosters voordat je ze op het einde van de schoonmaakbeurt weer in de oven plaatst.

3. Pak je ovenwanden aan met citroen en azijn.

Twee methodes:

  • Pers twee citroenen uit en sprenkel het sap over de ovenwanden, of doe het sap in een spuitfles en spuit het rond in je oven. Doe hetzelfde met witte azijn en laat het mengsel een halfuur intrekken, voor je het met een vochtige doek wegneemt. 
  • Je kunt ook een ovenbestendige schaal vullen met water en azijn of schijven citroen (of gebruik de overgebleven schillen van de uitgeperste citroen). Zet de schaal in een warme oven en laat de citroen of azijn twintig minuten goed stomen. Je zal het aangekoekte vuil er zo met een vochtige doek kunnen afwrijven. Laat de oven wel weer helemaal afkoelen voor je verder gaat.

4. Smeer een pasta van bakingsoda op je ovendeur.

Meng een deel (vier eetlepels) baking soda met een deel water. Laat het mengsel een halfuur op je ovendeur zitten. Neem het af met een zachte doek. Je kunt ook meer pasta maken en er je hele oven mee schoonmaken, maar gebruikt het niet op de verhittingselementen.

6. Vergeet de buitenkant niet

Op en onder de draaiknoppen van de oven kan behoorlijk wat vuil verzamelen. Vergeet de hendel en het oppervlak niet mee te nemen.