Zo zorg jij voor een stralend schoon zonnescherm

260422 zonwering site.jpg

Inmiddels kunnen we veilig stellen dat de lente is aangebroken. De zon schijnt volop, en hoewel we hiervan genieten, moeten we ons ook beschermen tegen schadelijke uv-straling. Maar wanneer jij lekker in de tuin wilt zitten en je zonnescherm na de winter weer uitrolt, zit deze vol vieze aanslag en gedroogde vogelpoep.

En dat is niet zo lekker. Om ervoor te zorgen dat jij zo snel mogelijk zorgeloos onder een schoon scherm kunt zitten, geeft Radar je wat handige schoonmaaktips!

1. Haal het doek van je zonnescherm

Je kunt natuurlijk op een ladder gaan staan en vanuit de hoogte poetsen, maar als het lukt haal je de doel van de zonwering liever even naar beneden. Op die manier is het een stuk makkelijker schoon te maken, omdat alle vlekken binnen handbereik zijn. 

2. Gebruik een zachte borstel

Nu het doek voor je ligt, wil je eerst de grootste vlekken en vuiltjes weghalen. Het doek is kwetsbaar, dus zorg ervoor dat je een zachte borstel gebruikt om het grove vuil eerst weg te halen. Met een harde borstel maak je al snel gaten in het doek, dus dit vermijd je liever. 

3. Vul een emmer met warm water en groene zeep

Nu het meest grove vuil weg is, vul je een emmer met warm water en gooi je daar een flinke scheut groene zeep bij. Het staat je natuurlijk vrij om een ander soort zeep te gebruiken, maar groene zeep is erg krachtig en milieuvriendelijk. Dit mengsel van warm water en zeep giet je vervolgens over het scherm. 

4. Poets het hele scherm

Het poetsen (met de zachte borstel) kan nu beginnen. Let er hierbij op dat je niet alleen de vlekken wegpoetst, maar dat je het hele scherm meteen even meeneemt. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat er kleurverschillen ontstaan. 

5. Laat de zeep z’n werk doen

Nu is het zaak om alles even goed in te laten trekken. Spoel je alles meteen af, dan is de kans vrij groot dat je een paar keer achter elkaar schoon moet maken, en dat zou zonde zijn van de zeep die je gebruikt. Laat het daarom zo’n tien tot vijftien minuutjes intrekken. Houd er op een zonnige dag ook rekening mee dat je dit intrekken niet te lang laat duren, omdat je anders weer kans hebt op vlekken. 

6. Spoel het scherm voorzichtig af

Het afspoelen kun je doen met een natte doek of met een tuinslang waar geen te sterke straal water uit komt. Op die manier zul je het kwetsbare doek niet beschadigen, terwijl dit bij een hogedrukspuit wel het geval is. 

7. Droog zorgvuldig

Nu alles helemaal schoon is, moet het doek alleen nog even opdrogen voor je het weer oprolt. Wanneer je het namelijk te vroeg oprolt, wanneer het nog vocht is, bestaat de kans op schimmelvorming. En je zonwering is eindelijk schoon, dus dat wil je liever voorkomen! Zodra je scherm dus wel droog is, rol je het op en voilà!