background branding

Zoveel duurder is een verzekering voor een elektrische auto dan eentje voor een benzineauto

19meilaadpaal.jpg

Wil je overstappen van een auto die op benzine rijdt naar een elektrische? Dan betaal je gemiddeld 230 euro meer premie per jaar, blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl. Een elektrische auto is dus duurder om te verzekeren dan een vergelijkbare benzineauto. 

De site onderzocht acht verschillende elektrische wagens, nieuwe en tweedehandse modellen inbegrepen, en keek wat het kost om deze te verzekeren. Hierbij werd ook gekeken naar de prijs van het verzekeren van een soortgelijke auto die op benzine rijdt. Een elektrische auto kost 10 tot 25 euro meer per maand, zo bleek. Per jaar kom je dan uit op 120 tot 300 euro. 

Elektrische auto is zwaarder; vandaar de hogere premie

‘Een elektrische auto heeft een hogere aanschafprijs en is, vooral door het accupakket, veel zwaarder dan een auto op benzine,’ zegt Amanda Bulthuis, financieel expert van Geld.nl. ‘Hierdoor is de premie voor de autoverzekering bij elektrische auto’s hoger.’ Ook de schadelast is hoger bij een elektrische auto.

Wat is de beste keuze: elektrisch of benzine?

Wil je dus kiezen tussen een elektrische auto of een benzineauto? Bereken dan wat voor jou de beste keuze is. ‘De hogere autopremie is een grote maandelijkse kostenpost,’ zegt Bulthuis. ‘Maar daar staat wel tegenover dat je voor een elektrische auto tot 2025 geen wegenbelasting betaalt en opladen vaak goedkoper is dan benzine tanken. Die besparingen wegen waarschijnlijk wel op tegen de hogere verzekeringspremie. Alleen door rekening te houden met al die kostenposten, kun je voor jou persoonlijk berekenen wat de beste keuze is.’

Grote premieverschillen bij elektrische auto’s

Ook de premieverschillen tussen verzekeraars voor elektrische auto’s zijn groot. ‘Gemiddeld was het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering bij de elektrische auto’s 80 euro per maand. Dat is 960 euro per jaar. Het loont dus om verschillende autoverzekeringen te vergelijken, zeker als je een elektrische auto gaat verzekeren’, zegt Bulthuis. 

Bron: Geld.nl