'Zzp'er desnoods dwingen tot pensioenopbouw'

Het is in het huidige pensioenstelsel niet langer uit te leggen dat sommige werkenden wel en andere niet verplicht zijn om pensioen op te bouwen. Dat schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een dinsdag naar buitengekomen pensioenvisie.

Honderdduizenden zelfstandigen vallen nu nog buiten de verplichting en dreigen geen enkel pensioen op te bouwen. Volgens de toezichthouder zouden ze desnoods gedwongen moeten worden om toch voor hun pensioen te gaan sparen.

Algehele verplichtstelling

De AFM zegt bij het vernieuwen van het pensioenstelsel voorstander te zijn van 'keuze waar het kan, verplichting daar waar dat verstandig is.' De financiële waakhond ziet het als een goede eerste stap dat zzp'ers inmiddels vrijwillig kunnen deelnemen aan een pensioenregeling. Maar wanneer blijkt dat hier onvoldoende gebruik van wordt gemaakt dan ligt 'een algehele verplichtstelling' volgens de AFM voor de hand.

Pensioenstelsel toekomstbestendig maken

De toezichthouder geeft met de aanbevelingen in het rapport gehoor aan een oproep van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). Die heeft betrokken partijen opgeroepen met suggesties te komen voor aanpassingen die nodig zijn om het Nederlandse pensioenstelsel meer toekomstbestendig te maken.

Zelf premie bepalen

De AFM vindt ook dat mensen die pensioen opbouwen de mogelijkheid moeten krijgen om de hoogte van hun pensioenpremie boven een bepaald minimum zelf te bepalen. De organisatie acht het verder belangrijk 'om oneerlijke subsidies tussen generaties weg te nemen'. Hiervoor is het nodig af te stappen van het huidige systeem van de doorsneepremie, waarbij jong en oud hetzelfde bedrag betalen.

Bron: ANP

Meer over