LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
jojosje
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 nov 2010 20:25

menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door jojosje »

in september 2009 een 1e afspraak gehad bij de gynaecoloog ivm sterilisatie vrouw. Informatie gehad. Ik heb toen mijn verzekering nagekeken en het bleek dat ik niet genoeg verzekerd was. De menzis gebeld en die zeiden dat ik in januari een ander aanvullend pakket kon nemen zodat alles wel vergoed werd. Dus in januari aanvullend 2 erbij genomen. In juni de afspraak gemaakt, en ervoor nogmaals met de menzis gebeld of alles in orde was, dit was zo en ik hoefde ook geen toestemming te vragen daar het een dagopname betrof. Dus ik heb de sterilisatie laten uitvoeren. In oktober kreeg ik de nota van het ziekenhuis, opgestuurd naar de Menzis, en zij hebben hem afgewezen. Ziekenhuis gebeld voor informatie, en zij vertelden dat de startdatum van de dbc code bepalend is, en op die datum was ik dus nog niet genoeg aanvullend verzekerd. Het ziekenhuis wil/kan niet de datum aanpassen, dus ik moet het betalen, even E 1216.00 .
Wie heeft dit ook gehad en wat kan ik hier mee doen.
Ik heb een klacht in gediend bij de Menzes, maar daar nog geen antwoord op ontvangen,.
Nog het ziekenhuis, arts en menzis hebben hierop gewezen en ik was ook echt hierniet van op de hoogte dat iets afhangt van een dbc code. Ik heb ervoor gezorgd dat ik in het verzekeringsjaar 2010 goed verzekerd was en daarom ook in dat jaar de behandeling laten uitvoeren. je gaat er dan vanuit dat het vergoed word zoals in het vergoedingenoverzicht staat.

Wie heeft tips/raad??
vriendelijke groet
Jos

Mathilde D.
Berichten: 2156
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Hallo Jojosje,

Ik ben zelf wel op de hoogte van deze werkwijze. Ik weet echter zeker dat 99% van de Nederlanders hier niets vanaf weet. Net als jij vind ik het eigenlijk schandalig dat dit zo werkt, en dat er niemand van de professionals is (zorgverzekeraars, zorgverleners, patientenorganisaties) die het tot zijn taak rekent om deze kennis door te geven aan de klant. Door deze rare regels, die overigens nergens in begrijpelijke taal uitgelegd worden, ontstaan problemen met de aanvullende verzekering maar soms ook met de basisverzekering.(namelijk als verzekerden hun extra eigen risico afstemmen op de zorg).
Hoewel ik er veel van weet,(ik heb onder andere de dbc regels voor de ziekenhuizen nagelezen), ben ook ik niet in staat om mijn eigen risico er per jaar op af te stemmen. Want bijvoorbeeld in geval van herhaalconsulten (dus herhaaldbc's) komt de begindatum soms in een jaar waarin daadwerkelijk helemaal geen consult heeft plaatsgehad.

Het enige dat ik je kan aanraden is:
1. advies vragen aan SKGZ in Zeist. (d.i. de klachtencommissie zorgverzekeringen). Maar ik verwacht dat men je zal uitleggen dat je hier niets aan kan doen.
2. De NPCF (Nederlandse Patienten Consumenten Federatie) hiervoor proberen te interesseren, waardoor op termijn iets zal verbeteren voor alle verzekerden (maar voor jou nu nog niet)
3. De Consumentenbond proberen te interesseren.
4. Overleg met het ziekenhuis of de dbc echt niet anders kan worden ingediend. Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt dat een normale procedure alsvolgt was: ik had eerst twee of drie consulten en onderzoeken. Daarna werd de dbc gesloten en werd een vervolg-dbc geopend. Bij jou zie ik als mogelijkheid: een eerste los consult, daarna het echte dbc voor de sterilisatie. (dit was ook zoals jij het gedacht had).

Groet, Mathilde D.

courier
Berichten: 331
Lid geworden op: 11 jan 2010 10:08

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door courier »

Ik heb hier helaas ook ervaring mee, maar voor mij is het bij toeval goed afgelopen: Als er in een behandeltraject precies 1 jaar niks gebeurt
wordt de DBC zonder factuur afgeloten.
Zelfs mijn zorgverzekeraar was daarvan niet op de hoogte en vorderde ten onrechte uitbetaalde "no claimkorting" bij mij terug en daagde mij zelfs voor de Kantonrechter; tijdens de procedure bleek dat er 14 maanden zaten tussen het 1e en het 2e oogartsconsult, dus ik kwam met de schrik vrij. De hele procedure heeft wel meer dan 3 jaar geduurd en is me niet in de kouwe kleren gaan zitten.
Het ging om nog geen € 160; voor belangstellenden: Rechtbank Amsterdam CV 08-23826 Zorg en Zekerheid namens VUmc.

TS heeft daar helaas niks aan, Mathilde heeft het grootste gelijk van de vismarkt: het publiek weet niks af van dat DBC-gedoe en ik verdenk grote ziekenhuizen ervan hierin mogelijkheden te zien via zorgverzekeraars meer geld te genereren.

codel
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 dec 2010 20:39

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door codel »

Helaas heb ik een onderzoek gehad van een KNO specialist.
Ik ben een paar keer naar het spaarne ziekenhuis geweest voor een MRI scan.

Dit begon eind vorig jaar. Dit duurde tot eind mei 2010.
Ik krijg nu een rekening gepresenteerd van € 437,14.

Dit alles gaat onder de naam van een stichting KNO Haarlemmermeer.
Volgens de begeleidend schrijven Is Menzis niet in contract gegaan met deze stichting en betaald dus niet uit.
Ze praten over dbc code's maar kan op internet er niets over terug vinden wat die code betekend.
Nu kan ik dus voor die kosten opdraaien!


Begrijp niet dat ze mij van te voren vertellen wat ik kan verwachtten.
Ik moest vorig jaar van KNO arts in Aalsmeer veranderd omdat mijn oude KNO arts in Aalsmeer met pensioen ging. Ik werd niet gewezen op mogelijke kosten.

Ik vraag me af waarom we nu nog zorg hebben.
Ik heb expres een hogere premie gekozen zodat ik wat meer van specialisme gebruik kan maken. Dit blijkt dus niet waar te zijn en worden we met z'n alle besodemietert doordat ze geen contacten hebben afgesloten. Maar wij als consument worden niet op de hoogte gesteld. We trappen er met open ogen in.

Menzis vertelde mij dat ze er ook niks aan konden doen en dat ik maar contact met mijn specialist moest opnemen.

Er word nog wel gesproken over een motie van Hannie van Leeuwen maar wat dat inhoud en wat ik ermee kan doe weet ik niet.

m.vr.gr,
Dennis...

Dingy
Berichten: 7
Lid geworden op: 25 feb 2012 09:59

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door Dingy »

AnderZorg heeft geen contract met KNO Haarlemmermeer en dus ook niet met de KNO praktijk in Aalsmeer die daar onderdeel van is.
Overigens heeft AnderZorg volgens de eigen websitehttp://anderzorgvinder.nl/action/locate ... y=distance tot op de dag van vandaag geen contracten met 'Medisch Specialistisch Zorg' - 'Specialist met eigen praktijk' in de buurt.

Ik ging voor een second opinion naar KNO artsen praktijk dr. R.A. Scheeren vanwege klachten aan mijn oor.
In de 5 minuten die ik binnen was, schreef de arts in bijna onleesbare tekst een recept uit, dat mijn huisarts ook al 3x zonder resultaat had voorgeschreven.(identieke neusdruppels) Hiervoor krijg ik een rekening van 212,10eu (Instelling kosten) + 44,04eu(keel, neus-, oorheelkunde). totaal 256,14eu.

Als ik dit van te voren had geweten had ik nooit voor het consult gegaan.

Mijn conclusie:
Laat je NOOIT meer behandelen voordat je exact weet wat het kost.

Menzis
Berichten: 94
Lid geworden op: 11 mei 2009 21:09
Contacteer:

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door Menzis »

Beste jojosje,

Wat vervelend dat je nog geen antwoord hebt ontvangen op je klacht. Zou je je verhaal aan mij per e-mail willen sturen aan [email protected]? Ik kan in het weekend helaas geen navraag voor je doen maar zodra ik je e-mail ontvangen heb pak ik op! Zet ook even je NAW gegevens en verzekerdennummer in de e-mail.

Vriendelijke groeten,
Leontine Seuren, team Webcare van Menzis.

Menzis
Berichten: 94
Lid geworden op: 11 mei 2009 21:09
Contacteer:

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door Menzis »

Beste Codel,

Zet je verhaal even in een e-mail aan [email protected]. Geef daarbij ook even je naam, telefoonnummer en verzekerdennummer door. Dan pak ik het na het weekend zodra ik je e-mail ontvangen heb op!

Vriendelijke groeten,
Leontine Seuren van team Wecare Menzis.

Miss Tascha
Berichten: 280
Lid geworden op: 15 dec 2009 19:21
Locatie: Lelystad
Contacteer:

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door Miss Tascha »

Menzis schreef:Beste Codel,

Zet je verhaal even in een e-mail aan [email protected]. Geef daarbij ook even je naam, telefoonnummer en verzekerdennummer door. Dan pak ik het na het weekend zodra ik je e-mail ontvangen heb op!

Vriendelijke groeten,
Leontine Seuren van team Wecare Menzis.
Na bijna twee jaar nog wel.
Jullie werken vast héél hard bij Menzis... Ben ik even blij dat ik er niet verzekerd ben!

roadie66
Berichten: 1
Lid geworden op: 19 dec 2012 00:22

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door roadie66 »

Ik zit op dit moment met precies hetzelfde probleem als Jojosje, alleen bij Ohra zorgverzekering. Zelfde verhaal, je gaat naar de specialist om informatie te krijgen wat een sterilisatie inhoud, dit is achteraf de startdatum van het traject. Dit werd in mijn geval wel verteld, dat er een code voor wordt aangemaakt, maar niet dat het dus nutteloos is om je in het nieuwe jaar aanvullend te verzekeren. Ik heb inmiddels een klacht ingediend bij Ohra, kreeg hier telefonisch een afwijzing op. Hiermee heb ik contact gezocht bij het SKGZ, zij wilden nog graag een schriftelijke bevestiging van deze afwijzing om discussie over waarom afgewezen werd uit te sluiten. Alsof het een schuldbekentenis is van de zorgverzekering, maar over deze schriftelijke bevestiging doen ze moeilijk. Ik ben hiervoor inmiddels elke dag aan het bellen en ze houden je letterlijk aan het lijntje. Ik ben ook van mening dat, zoals eerder vermeld op dit onderwerp dat ziekenhuizen en verzekeraars onder een hoedje spelen over de rug van de klanten. Ik ben in ieder geval van zins om door te gaan totdat ik mijn gelijk heb, ik heb tenslotte premie betaald voor een aanvullende verzekering en krijg dan alsnog de rekening van een ingreep waarvoor ik me bijverzekerd heb! Wordt vervolgd...

grerin
Berichten: 14
Lid geworden op: 23 nov 2012 18:06

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door grerin »

roadie66 schreef: Ik zit op dit moment met precies hetzelfde probleem als Jojosje, alleen bij Ohra zorgverzekering. Zelfde verhaal, je gaat naar de specialist om informatie te krijgen wat een sterilisatie inhoud, dit is achteraf de startdatum van het traject. Dit werd in mijn geval wel verteld, dat er een code voor wordt aangemaakt, maar niet dat het dus nutteloos is om je in het nieuwe jaar aanvullend te verzekeren. Ik heb inmiddels een klacht ingediend bij Ohra, kreeg hier telefonisch een afwijzing op. Hiermee heb ik contact gezocht bij het SKGZ, zij wilden nog graag een schriftelijke bevestiging van deze afwijzing om discussie over waarom afgewezen werd uit te sluiten. Alsof het een schuldbekentenis is van de zorgverzekering, maar over deze schriftelijke bevestiging doen ze moeilijk. Ik ben hiervoor inmiddels elke dag aan het bellen en ze houden je letterlijk aan het lijntje. Ik ben ook van mening dat, zoals eerder vermeld op dit onderwerp dat ziekenhuizen en verzekeraars onder een hoedje spelen over de rug van de klanten. Ik ben in ieder geval van zins om door te gaan totdat ik mijn gelijk heb, ik heb tenslotte premie betaald voor een aanvullende verzekering en krijg dan alsnog de rekening van een ingreep waarvoor ik me bijverzekerd heb! Wordt vervolgd...
De invoering van deze revolutionair nieuwe manier van registreren en declareren heeft wat voeten in de aarde gehad en is omstreden. De systematiek is per 1 januari 2005 ingevoerd. De (gedeeltelijk) vrije prijsvorming die voor een deel van de ziekenhuiszorg (het zogenoemde segment B) geldt, is - door vertraging van de behandeling van het wetsvoorstel WTG ExPres in de Eerste Kamer - met ingang van 1 februari 2005 ingevoerd.
Per 1 januari 2006 is 10% van de DBC's vrij onderhandelbaar. Vanaf 2008 wordt dit percentage opgeschroefd naar 20% en vanaf 2009 naar 34%. Stapsgewijs wordt er toegewerkt naar 65 tot 70 % vrij onderhandelbare prijzen in 2011.
Vanaf 1 januari 2012 verandert de DBC-systematiek op een aantal punten, onder andere wordt DOT geïntroduceerd. DOT staat voor 'DBC Op weg naar Transparantie'. De systematiek van de sluitregels werd veranderd. Waar voorheen een dbc pas eindigde na 365 dagen, wordt nu voorgeschreven dat een dbc met klinische opname wordt gesloten op de 43ste dag na ontslag uit het ziekenhuis. Daarna wordt automatisch een vervolg dbc geopend. Dit kan gevolgen hebben voor het eigen risico. In plaats van één dbc zijn er twee dbc's , die elk in een ander kalenderjaar kunnen vallen.

Het grootste deel van de patiënten ontvangt geen rekening; die gaat rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Voor de patiënt die de rekening wel krijgt, geldt het volgende. De rekening die een patiënt van het ziekenhuis ontvangt, is door de invoering van de DBC slechter controleerbaar geworden dan voorheen. Onder de oude regeling stonden alle uitgevoerde verrichtingen apart op de nota. Dit was redelijk controleerbaar, omdat de verrichtingen overeen kwamen met hetgeen de patiënt had 'meegemaakt' (een bezoek aan de polikliniek, een aantal dagen in het ziekenhuis, de operatie, de gemaakte röntgenfoto's). Bij een DBC staat er een begin- en een einddatum van de behandeling, een korte, vaak uit afkortingen bestaande, omschrijving en verder veel coderingen (DBC-code, declaratiecode). Of de juiste DBC in rekening wordt gebracht is zonder verdere informatie (die zonder kennis op dit terrein te hebben niet gemakkelijk is te verkrijgen) in de meeste gevallen voor de patiënt niet controleerbaar.
Patiënten die van tevoren weten dat ze de behandeling zelf zullen moeten betalen (bijvoorbeeld in het geval van bepaalde vormen van plastische chirurgie) kunnen van tevoren bij het ziekenhuis informeren naar de prijs van de betreffende behandeling.
Problemen ontstaan als een patiënt voor meer dan één medisch probleem geholpen wordt door hetzelfde (poort)specialisme zoals een diabetespatiënt die ook behandeld wordt voor nierfalen. Dit wordt een parallelle DBC genoemd en die zorgen voor problemen met de declareerbaarheid van de extra complexe zorg. Schertsend worden DBC's ook wel De Bureaucratische Crisis of Debiel Bureaucratisch Circus genoemd.

Mathilde D.
Berichten: 2156
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Het grootste deel van de tekst van de reactie van grerin van 13 januari 2013 komt uit http://nl.wikipedia.org/wiki/Diagnosebehandelcombinatie.

grerin
Berichten: 14
Lid geworden op: 23 nov 2012 18:06

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door grerin »

Mathilde D. schreef:Het grootste deel van de tekst van de reactie van grerin van 13 januari 2013 komt uit http://nl.wikipedia.org/wiki/Diagnosebehandelcombinatie.
Heel goed, moesten meer mensen eens doen.

rozemarijntje
Berichten: 6897
Lid geworden op: 23 mar 2010 23:14
Locatie: Tussen andere kruiden! Behalve onkruid ;-)

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door rozemarijntje »

Nou ja hee veek mensen zijn op de hoogte!

Alleen nu bijt jij je erin vast omdat je ineens moet betalen,toch?
Andere jaren nooit gedaan??

tembelsa
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 feb 2013 17:12

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door tembelsa »

Het was een controle
Had een curettage in Turkije gehad en veel pijn
Wilde kijken of ik schoon was van binnen
Een gyneacoloog valt onder het basis pakket waarom moet ik dan betalen
Heb eerst gebeld en word er mij verteld dat betaald de verzekering
Hebben ze in Enschede ook verteld
Ik heb het geld niet punt uit
als ik het geweten had was ik helemaal niet gegaan
Mag toch weten of ze het in Turkije goed hebben gedaan
Want toen mijn baby dood in de buik zat vond menzis het ook al niet nodig om curettage te betalen
Terwijl de baby al 6 weken niet meer leefde
In Nederland hebben ze het nog gecontroleerd alles was oke het hartje klopte
En in Turkije hele erge buikpijn gekregen en toen gebeld met Menzis
Maar nee geen soed maar ik wilde niet terug vliegen met een dode baby in de buik die er al 6 weken zat
Want als er iets knapt was ik verder van huis
toen dus ook bij gyneacologen geweest en heb ik ook geen rekening gekregen

Ik snap werkelijk niet hoe het zit met een vergoeding
Krijg als antwoord we gaan gewoon door met de declaratie verder geen uitleg
En heb al aangegeven zit in turkije en kan nu ook niet betalen ben over een maand weer thuis

Het is toch raar dat ik het niet vergoed krijg

Mathilde D.
Berichten: 2156
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Beste Tembelsa, wat erg voor je. Ik leef heel erg met je mee.

Ik wil de ziekenhuizen vragen om alstublieft niet meer te zeggen " het wordt betaald door de verzekering". In plaats daarvan moet het ziekenhuis de factuurprijs doorgeven. De patiënt heeft tegenwoordig €350 eigen risico. Dat heeft tot gevolg dat de patient de rekening uiteindelijk zelf moet betalen.

Bij chronische patienten ligt het iets anders. Deze groep gebruikt meer zorg dan die €350. Jonge patiënten, zoals deze mevrouw, en mensen die nog nooit in een ziekenhuis zijn geweest, begrijpen het systeem niet - omdat het onbegrijpelijk is -.

Dus alstublieft ziekenhuizen en andere zorgverleners in Nederland - zeg nooit meer tegen een patiënt dat de verzekering betaalt -. Eigenlijk heeft u daar niets mee te maken. U stuurt de rekening en u moet vertellen hoe hoog die is en welke diagnosecode berekend wordt.

Vervolgens kan de patiënt/verzekerde zelf uitzoeken hoe het zit met zijn verzekering. Eigen risico? Eigen bijdrage? Niet verzekerde zorg? Niet gecontracteerde zorgverlener? Geen gebruikelijke zorg? .......

Dat was ik vergeten te vragen: ziekenhuizen en andere zorgverleners , vertelt u er ook bij, en bij voorkeur vóór de behandeling of consult, of u gecontracteerd bent.

Mathilde D.
Berichten: 2156
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: menzis vergoed niet vanwege startdatum dbc code

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Tembelsa,

Bechrijf jouw situatie svp iets preciezer en maak er een nieuw topic voor aan. Dan wordt het wat duidelijker. Ik begrijp de volgorde van hoe het gebeurd is niet precies.

Ook als het wel vergoed wordt, betaal je wel eigen risico van €350.

Gesloten