Een tegoedbon in plaats van geld terug: mag dat?

Een tegoedbon in plaats van geld terug: mag dat?

Als je een product terugbrengt naar de winkel, krijg je soms een tegoedbon in plaats van je geld terug. Radar belt met de Autoriteit Consument en Markt en zoekt uit of dit eigenlijk wel mag. 

Ruilen is geen recht in fysieke winkels

Fysieke winkels zijn wettelijk niet verplicht om producten te ruilen. Zij hoeven je dus überhaupt geen geld terug te geven als je spijt hebt van je aankoop. Uit klantvriendelijkheid doen winkeliers dit vaak wel, maar soms kiezen ze ervoor om een tegoedbon ter waarde van het bedrag aan te bieden. Met die bon kun je een ander product kopen in dezelfde winkel. Omdat het aanbieden van een tegoedbon een gunst is en geen wettelijke verplichting, kun je geen geld terug eisen in plaats van zo’n voucher. 

Verkopers zijn vrij om zelf de voorwaarden voor tegoedbonnen te bepalen. Bijvoorbeeld hoe lang een bon geldig is en voor welke producten hij ingewisseld kan worden. "Ook kunnen producten uitgesloten worden om geruild of geretourneerd te worden", vertelt een woordvoerder van de Autoriteit Consument en Markt. 

Moet je zo’n tegoedbon accepteren?

Je hoeft een voucher in een fysieke winkel niet aan te nemen. Maar omdat winkeliers niet verplicht zijn om producten te ruilen, is het soms de enige oplossing. Accepteer je de tegoedbon niet? Dan hoeft een verkoper je namelijk niks anders aan te bieden. 

Bij online aankopen heb je 14 dagen bedenktijd

Als je iets via het internet koopt, heb je twee weken bedenktijd. In die veertien dagen heb je wettelijk het recht om je aankoop terug te sturen. De verkoper moet je dan je geld teruggeven. Wordt je een tegoedbon aangeboden? Dan hoef je die niet te accepteren. "Als consument kun je eisen dat je terugbetaald wordt in geld, ook als je op een andere manier betaald hebt", aldus de woordvoorder van de ACM. 

Hoe zit het met afgeprijsde artikelen?

Dezelfde regels gelden voor producten die in de aanbieding zijn. Koop je iets online in de sale? Dan heb je veertien dagen bedenktijd waarin de winkelier jou je geld terug moet geven. "De wet kent uitzonderingen voor producten of situaties waarin je geen bedenktijd hebt, maar een uitverkoop of afprijzing valt hier niet onder."Koop je een afgeprijsd artikel in een fysieke winkel? Dan heb je wettelijk niet het recht om dit te ruilen. De verkoper kan er dan zelf voor kiezen of hij jou je geld teruggeeft of een tegoedbon aanbiedt.  

Bronnen: ACM

Ook interessant