toggle menu

Hulp tijdens de feestdagen: hoe weet ik of speelgoed veilig is?

Hulp tijdens de feestdagen: hoe weet ik of speelgoed veilig is?

Hulpsinterklazen opgelet! Hoe weet je of het speelgoed dat je koopt veilig is voor kinderen? En hoe kunnen jouw kinderen veilig spelen? Radar geeft tips.

Waar moet ik op letten als ik speelgoed koop?

- Kijk op de verpakking naar de verschillende leeftijdscategorieën. De leeftijd van het kind is namelijk bepalend voor de grootte van het speelgoed. Let goed op het label: ‘Niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.’

- Koop goed afgewerkt speelgoed. Dit betekent geen scherpe randen, punten en hoeken. Let ook goed op houten speelgoed: het mag niet splinteren en het speelgoed mag ook niet gespijkerd zijn. Hier kunnen kinderen ook verwondingen aan overhouden.

- Wees ook alert op op plastic speelgoed. Als er een deel afbreekt kan er een scherpe rand ontstaan, wat natuurlijk ook weer gevaarlijk is.

- Als je het speelgoed niet goed kunt bekijken omdat het in verpakking zit; vraag altijd even aan de winkelmedewerker of het speeltje uit te verpakking mag.

Pas op voor kleine onderdelen!

Baby’s en peuters stoppen vaak van alles in hun mond. Kleine onderdelen zijn daarom gevaarlijk, ze kunnen verstikkingsgevaar opleveren. Speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar mag dan ook helemaal geen kleine onderdelen bevatten, ook niet als het op het speelgoed vastgelijmd zit. Dit kan namelijk afbreken en losschieten. Voor ballen en zuignapjes geldt dat ze minimaal 4,45 cm moeten zijn zodat dat ze de luchtpijp van het kind niet blokkeren.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen veilig kunnen spelen?

- Om er voor te zorgen dat je kinderen veilig kunnen spelen is het goed om het speelgoed regelmatig te controleren. Is het kapot? Dan is het raadzaam om het weg te gooien.

- Zitten er magneetjes in het speelgoed? Check of die nog op hun plek zitten. Als ze losschieten kunnen kinderen de magneetjes inslikken.

- Zorg dat het speelgoed van de jongere en oudere kinderen gescheiden blijven. Dit omdat speelgoed van oudere kinderen vaak wel uit kleine en losse onderdelen bestaat.

Bron: VeiligheidNL / NVWA

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant