Is cloud gaming de toekomst van videospellen?

Is cloud gaming de toekomst van videospellen?

Je doet het waarschijnlijk al met muziek en series: streamen. Steeds meer mensen hebben geen eigen muziek meer en luisteren hun muziek via Spotify. Voor films en series heb je services als Netlix. Er bestaan voor ook al bijna tien jaar vergelijkbare services, maar die zijn nog niet echt aangeslagen. Hoe komt dat en kan daar verandering in komen?

Hoe werkt cloud gaming?

Als je normaal gesproken een spel op je computer, spelconsole of ander apparaat opent, wordt al het rekenwerk door het apparaat zelf gedaan. Bij cloud gaming draait het spel niet op jouw eigen apparaat, maar op een computer die bij de dienst staat (ook wel bekend als ‘de cloud’) en wordt het beeld naar jouw apparaat gestuurd.

Het is net als het verschil tussen thuis een dvd’tje draaien en een Netflix-film opzetten: in de Netflix-situatie staan alle films bij Netflix opgeslagen en wordt constant het stukje film dat je aan het kijken bent, naar je doorgestuurd.

De voor- en nadelen van games streamen

Een groot voordeel van cloud gaming is dat je zelf geen snelle computer nodig hebt om toch de nieuwste games te kunnen spelen. Dat scheelt honderden euro’s in de aanschaf van apparatuur en maakt het zelfs mogelijk om grafisch veeleisende games te spelen op een smartphone of tablet, die er anders nooit snel genoeg voor zouden zijn. Sommige gamestreamdiensten bieden verder de mogelijkheid om een spel op bijvoorbeeld je laptop te starten, maar er later op je smartphone of juist je tv mee verder te gaan.

Het belangrijkste nadeel van games streamen is dat er meer vertraging zit tussen het moment dat je op een knopje drukt en dat je het effect daarvan op je scherm ziet. Naast de tijd om de beelden te berekenen en het op je scherm te krijgen, komt er nu namelijk ook nog de tijd bij om jouw commando over het internet te versturen en om de beelden via het internet terug te krijgen. Dat verschil merk je, het spel reageert net wat minder soepel dan wanneer je het op een eigen computer speelt.

Om goed gebruik te kunnen maken van gamestreaming is het daarom belangrijk om redelijk snel en vooral stabiel internet te hebben. Waar een internetvideo namelijk alvast een paar seconden vooruit kan sturen om een hapering in de verbinding op te vangen, is dat bij een spel niet mogelijk, omdat de vertraging zo klein mogelijk moet zijn. Om echt goed in de cloud te kunnen gamen, heb je een internetsnelheid van minstens 25 Mbit/s en een zo laag mogelijke reactietijd nodig. Meer over internetsnelheden kun je hier lezen:

Hoe snel internet heb je echt nodig?

Beschikbare gamestreamdiensten

Gamestreamdiensten kun je in twee categorieën opdelen: varianten waar de spellen al onderdeel zijn van het abonnement en versies waar je de spellen er los bij moet kopen. Ondanks dat er een groot aantal gamestreamservices bestaan, zijn de meeste alleen in de VS of andere landen beschikbaar. In Nederland is het aanbod helaas nog vrij beperkt.

PlayStation Now
De grootste gamestreamdienst die op dit moment in Nederland beschikbaar is, geeft je een keuze uit honderden games van de PlayStation 2, 3 of 4 en kan gebruikt worden op een Windows-computer of een PlayStation 4. Een abonnement kost 99,99 euro per jaar of 14,99 als je een abonnement voor een maand afsluit.

GeForce NOW
Chipfabrikant Nvidia laat je recente pc-games spelen op elke Windows- en Apple-computer en op de Shield-apparaten van het bedrijf. De dienst is nog niet definitief uit, maar een proefversie kan gratis gespeeld worden. Je moet je dan wel eerst toegang vragen, waarna je op een wachtlijst terechtkomt. Hoeveel de dienst uiteindelijk gaat kosten, is nog niet bekend.

Standaard krijg je bij GeForce NOW geen spellen. Die moet je zelf aanschaffen op Steam, Uplay of Battle.NET. Als je op deze services al spellen hebt, kun je die ook in GeForce Now gebruiken.

Google Stadia
De gamestreamingdienst van Google is pas net aangekondigd en het is nog niet bekend of en wanneer hij in Nederland uitkomt, maar hij is wel interessant om te bespreken. De zoekgigant probeert de dienst namelijk zo gebruiksvriendelijk als mogelijk te maken.

Het is de bedoeling dat Stadia gaat werken via de internetbrowser Google Chrome, waardoor het op vrijwel alle computers, telefoons en tablets beschikbaar wordt. Als je een Chromecast hebt, kun je daarmee ook op je tv gamen. Sommige smart-tv’s ondersteunen het zelfs zonder extra apparatuur.

Het aanbod van games is afhankelijk van Google zelf, voor zover bekend kun je geen eigen spellen toevoegen en op het moment van schrijven heeft de Google pas twee spellen getoond. Dit aanbod gaat uiteraard uitgebreid worden, maar het is nog niet precies duidelijk waarmee.

Ook interessant