toggle menu

Klachten over Staatslot Kruidvat: Waar kun je wél je lot verzilveren?

Klachten over Staatslot Kruidvat: Waar kun je wél je lot verzilveren?

Bij Etos, Kruidvat en Trekpleister kun je Staatsloten kopen, maar je kunt ze niet verzilveren bij deze drogisterijen. Nu door de lockdown minder verkooppunten open zijn, rijst de vraag waar je dan wél terechtkunt om je lot te verzilveren. 

Radar Forum

Op het Radar Forum is te lezen dat een forumgebruiker op 31 december een Oudejaarslot heeft gekocht bij Kruidvat en dat daar een prijs van 100 euro op is gevallen.

'Bij Kruidvat blijk je de loten echter niet in te kunnen leveren. Ik heb vervolgens bij drie inleverpunten geprobeerd dit lot in te leveren, maar het is niet leesbaar door de apparatuur. Het lot is namelijk in de vorm van een kassastrook. Ook het handmatig intikken van de code werkt niet. De inleverpunten kennen dit probleem en kunnen niets anders dan verwijzen naar de klantenservice van de Staatsloterij. Daar werd mij verteld dat dit een bekend probleem is. (...). Iemand een goed idee hoe ik mijn prijs kan innen?' Je kunt het volledige bericht hier lezen.

Reactie Staatsloterij

Een woordvoerder van de Staatsloterij bevestigt desgevraagd dat je bij Etos, Kruidvat en Trekpleister Staatsloten/Oudejaarsloten kunt kopen in de vorm van een kassabon. 'Deze winkels kunnen echter geen geld uitbetalen, omdat ze geen terminal hebben.' Dit zouden deze winkels wel duidelijk moeten maken tijdens de verkoop. 

Andere verkooppunten

De organisatie is zich ervan bewust dat er normaal gesproken veel meer verkooppunten zijn. 'De Bruna of de Primera zijn dicht, maar in principe kunnen mensen met deze loten terecht bij supermarkten die ook Staatsloten verkopen, zoals Jumbo of Albert Heijn. Zij kunnen de kassabon scannen op de terminal, die zij wél hebben staan, en uitbetalen. Mocht het niet lukken op een bepaalde plek, probeer het dan bij een ander verkooppunt. 

Je kunt hier een overzicht vinden van alle verkooppunten van Staatsloten die nog open zijn tijdens de lockdown. De drogisterijen die in deze lijst staan hebben dus géén terminal om loten te verzilveren, zoals eerder uitgelegd.

Prijzengeld Staatsloterij innen

Ook is het goed om te weten dat de meeste winkels mét een terminal bereid zijn om een uitbetaling tot 600 euro te accepteren. Prijzen tussen 600 en 10.100 euro kun je laten uitbetalen bij een aantal geselecteerde verkooppunten. Je kunt hier je postcode of woonplaats invoeren (geef je browser toestemming je locatie te delen). Vervolgens krijg je een overzicht van winkels in de buurt. Per winkel wordt aangegeven tot welk bedrag prijzen kunnen worden geïnd.

Als jij de gelukkige winnaar bent van een prijs boven de 10.100 euro met een lot uit de winkel, dan dien je een afspraak te maken via 070 550 08 08. Alles wordt dan in orde gemaakt op het kantoor in Rijswijk. Houd er wel rekening mee dat de afspraak vanwege de coronamaatregelen pas na 19 januari 2021 kan plaatsvinden. Na je bezoek wordt je prijs binnen zeven werkdagen uitbetaald. Je kunt je prijs tot één jaar na de trekkingsdatum innen.

Aangetekende brief

Uiteraard kun je je lot ook verzilveren door het originele lot per aangetekende brief op te sturen naar de Nederlandse Loterij via PostNL met verzekeringsservice. Maak wel een kopie voor jezelf en voeg een briefje toe met de volgende gegevens: naam, adres, postcode, woonplaats, geboortedatum, IBAN-nummer, e-mailadres, telefoonnummer, veilige kopie van je legitimatiebewijs en onderteken deze. Weet wel dat de verzekeringsservice tot 5.000 euro is. Ook moet je dan zelf betalen voor de aangetekende verzending.

Voor de betreffende forumgebruiker is dit waar de schoen wringt. Als je dit liever niet doet of je hebt geen ander verkooppunt in de buurt, dan adviseert de woordvoerder het volgende: 'Wacht dan nog heel even, afhankelijk van hoe de situatie zich natuurlijk ontwikkelt, of andere verkooppunten opengaan. Je hebt een jaar de tijd om je prijs te verzilveren en het toch bij een ander verkooppunt te proberen.'

Ook interessant