Kun je zelf krassen uit je bril verwijderen? Dit zeggen opticiens

Kun je zelf krassen uit je bril verwijderen? Dit zeggen opticiens

Een kras in je brillenglas kan enorm frustrerend zijn. Al snel kom je uit bij het vervangen van je glazen, maar wat als het anders kan? Op het internet worden bijvoorbeeld middelen als tandpasta en babyshampoo genoemd om krasjes mee te verwijderen.

Radar speurt de sites van opticiens af en belt met Bas de Nes, directeur van de NUVO (Nederlandse Unie van Optiekbedrijven), om uit te zoeken of de hacks werken of niet.

Bril verliest kwaliteit

Tandpasta: het wondermiddel dat krassen kan verwijderen van je telefoonscherm. Het goedje kan krassen verwijderen, maar bij brillen slijten met die krassen mogelijk ook kritieke onderdelen van het glas mee.

Specsavers stelt op de FAQ-pagina dat het ‘niet mogelijk’ is om zonder compromis een kras uit je brillenglas te halen. “Het is onmogelijk om brillenglazen te polijsten zonder de sterkte van het glas te veranderen”, aldus de opticien.

Beschadigingen zitten diep

De boodschap komt overeen met Van Gijzen Opticiens. “De beschadigingen op je glas zitten net zo diep als bijvoorbeeld de steenslag op je auto. Met tandpasta wordt je glas niet kraakhelder. Het tegendeel is zelfs waar: alle coating van je brillenglas verdwijnt.” De coating in je bril zorgt ervoor dat je brillenglas water- en vuilafstotend is, het licht niet reflecteert, of krasbestendig is.

Babyshampoo als redmiddel?

Volgens Eye Wish kun je wel zelf iets doen aan een kras op je brillenglas. “Je kunt babyshampoo gebruiken als krasverwijderaar. Breng de babyzeep aan op een schoon microvezeldoekje en wrijf zachtjes over de krassen.”

Wanneer dat niet voldoende is, raadt de brillenwinkel af om door te zetten. “Als de krassen nog niet weg zijn, gaat het om grote of diepe krassen die niet te vervangen zijn. Dan kun je de glazen laten vervangen.”

Directeur NUVO: “Je kunt het beste naar een opticien gaan”

Radar belde ter verificatie de NUVO. “Ik zou zowel tandpasta als babyshampoo niet gebruiken om een kras van een bril te verwijderen”, aldus directeur Bas de Nes. “Wanneer je een opticien ernaar laat kijken, weet je dat er vakkundig naar gekeken wordt. Als je gaat poetsen en daarmee de kwaliteit van de bril aantast, ben je verder van huis. Wat mij betreft kun je het beste direct naar de opticien gaan.”

Bronnen: Bas de Nes, NUVO, Eye Wish, Specsavers, Van Gijzen Opticiens

Ook interessant