toggle menu

Lusha graaft je contactgegevens op en verkoopt ze door, wat kun je doen?

Lusha graaft je contactgegevens op en verkoopt ze door, wat kun je doen?

Lusha, een extensie voor Google Chrome, blijkt gebruikt te worden om telefoonnummers en e-mailadressen van mensen te achterhalen. Het programma scant een LinkedIn-profiel en probeert die persoon te koppelen aan online opgeslagen contactgegevens. Deze contactgegevens worden vervolgens (zonder toestemming) verkocht aan gebruikers van Lusha. Kun je hier iets tegen doen? 

'Lusha is eigenlijk gewoon een extensie die heel veel bronnen op het internet afstruint en combineert', zegt Sanne Maasakkers, security-expert en ethisch hacker bij Fox-IT. 

Een gebruiker betaalt per zoekopdracht aan de hand van credits. Als een gebruiker een zoekopdracht indient, begint de extensie met scannen en probeert het contactgegevens van de persoon in kwestie te achterhalen. Niet altijd komt er een (juist) resultaat uit, maar het programma blijkt het ook vaak goed te hebben. 

Mag dit wel? 

Hoe zit het met de privacy in dit verhaal? 'Als je persoonsgegevens verwerkt en aanbiedt, moet je de eigenaren hebben geïnformeerd', zegt privacy-advocaat en -hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne tegenover Trouw. En dat is niet wat Lusha doet. Mensen hebben geen idee dat Lusha hun gegevens verzamelt en doorverkoopt. 

Toch heeft Lusha zich enigszins ingedekt, door te beweren dat er sprake is van 'gerechtvaardigd belang'. Het programma Opgelicht?! gaat uitgebreider in op hoe Lusha werkt en of hier sprake is van privacyinbreuk

Hoe houd ik mijn gegevens privé?

Kun je voorkomen dat Lusha jouw gegevens vindt en doorverkoopt? 'Als je gegevens al online staan, wordt dit een lastig verhaal. De kans is groot dat het op meerdere plekken staat opgeslagen', zegt Sanne Maasakkers. Wel kun je bij Lusha een verzoek indienen om je gegevens uit de database te laten verwijderen. 

Verder geeft Maasakkers het advies om voorzichtig met je gegevens om te gaan. 'Het zijn een beetje open deuren, maar deel je contactgegevens niet zomaar. Al helemaal niet in combinatie met je voor- en achternaam.' 

Meer tips hoe je je gegevens kunt beschermen:

Ook interessant