Microsoft stopt met Windows Live Mail, wat nu?

Microsoft stopt met Windows Live Mail, wat nu?

Heb je het programma Windows Live Mail 2012 op je computer? Je kunt vanaf 10 januari geen e-mailberichten meer versturen of ontvangen met dit programma. Let op: dit geldt alleen voor mailadressen die eindigen op @outlook.com, @live.com, @hotmail.com en @msn.com. Wat zijn precies de opties? Je leest het hieronder.

Verdwijnt mijn e-mailadres?

Je e-mailadres blijft bestaan, waardoor je nog steeds toegang hebt tot je contactenlijst en je eerder ontvangen en verstuurde e-mails. Je kunt je mailadres wel blijven gebruiken via de webmail of een mailapp van Microsoft. Personen die via de Windows Live Mail 2012-toepassing verbinding maken met andere e-mailservices dan Outlook.com, zoals Gmail, Yahoo Mail of andere services die het POP3- of IMAP-protocol gebruiken, hoeven geen actie te ondernemen, geeft een woordvoerder van Microsoft aan. 

Verdwijnen mijn e-mailberichten en contacten?

Je kunt via het softwareprogramma Windows Live Mail 2012 geen e-mailberichten meer versturen en ontvangen. Ook zullen er geen updates meer komen voor het programma. 

Wat zijn de alternatieven bij Windows?

De ingebouwde Mail-app van Windows is volgens Microsoft de vervanger van Windows Live Mail 2012.

Heb je Windows 10 / Windows 8.1?

De Mail-app is vooraf geïnstalleerd in Windows 8.1 en Windows 10. Het enige dat je hoeft te doen, is een account toevoegen door je e-mailadres en wachtwoord in te voeren. De synchronisatie van e-mailberichten, contacten en agendagegevens gaat vanzelf.

Heb je Windows 7?

De ingebouwde Mail-app wordt niet ondersteund in Windows 7. Je kunt er nog altijd voor kiezen om Windows 7 te upgraden naar Windows 10 om zo wel gebruik te kunnen maken van de Mail-app. Deze update naar Windows 10 is niet gratis.

Outlook

Je kunt ook gebruik maken van de gratis webmailversie van Outlook via www.outlook.com. Als je een Office 365-abonnement hebt staat het programma Outlook op je computer. Je kunt op dezelfde manier synchroniseren als bij de Mail-app.

Heb je vragen? Neem contact op met de helpdesk van Microsoft voor meer informatie.

Wat zijn de andere alternatieven?

Je hebt verschillende mogelijkheden: bij Mozilla Thunderbird behoud je je bestaande mailadres.

Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird is een gratis te downloaden softwareprogramma. Ook bij Thunderbird kan je ervoor kiezen om je bestaande e-mailadres te gebruiken. Je vult je e-mailadres en wachtwoord in en Thunderbird zoekt dan zelf jouw gegevens op.

Let er wel op dat Thunderbird je vraagt om een keuze te maken in pop3 of imap. Bij imap worden je gegevens ook gesynchroniseerd met Outlook.com. Bij pop3 is dit niet het geval en worden de e-mailgegevens alleen gesynchroniseerd van Windows naar Thunderbird.

Nieuw e-mailadres

Je kunt er ook voor kiezen een nieuw e-mailadres aan te maken. Let op: dit is dus niet per se nodig als je bovenstaande stappen opvolgt. Hetgeen achter het @ verandert dan in de naam van de telefoon- of internetprovider waar je bij aansluit. Dit betekent dat je je contactpersonen hierover moet inlichten en je opnieuw moet inschrijven voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven.

In sommige gevallen is het mogelijk om gratis je oude e-mails te synchroniseren naar je nieuwe e-mailadres. Dat betekent dat je je oude berichten kunt teruglezen in je nieuwe inbox.

Dit kan onder andere bij Gmail. Om je oude e-mail te synchroniseren naar Gmail moet je bij Gmail je eigen pop3-mailaccount toevoegen.  Je vult je dan je e-mailadres in en Gmail zoekt automatisch de rest van je gegevens.  Let op: niet bij elke e-mailprovider is dit mogelijk. Bij Yahoo! Mail worden je gegevens pas gesynchroniseerd als je betaalt voor een mailplus-account.

Bron: Microsoft / Radar

Ook interessant