Moeite met pillen slikken? Zo verhelp je slikangst

Moeite met pillen slikken? Zo verhelp je slikangst

Je hebt al uren last van een zinderende hoofdpijn en bent haastig op zoek naar iets om de pijn te verlichten. Nadat je het medicijnkastje geplunderd hebt, zie je dat het enige resterende medicijn een ontzettend dikke paracetamol is. 

Slikangst is een mogelijke reden van het jarenlang vermijden van bepaalde medicijnen of supplementen. Radar onderzocht een aantal tips om je daarmee te helpen.

Waarom heb je er last van?

De redenen dat je moeite hebt met het slikken van pillen, kunnen uiteen liggen. De slokdarm kan door meerdere oorzaken zijn aangetast, zoals een beroerte, de ziekte van Parkinson of een vernauwing van de slokdarm. Maar er kan ook slikfobie ontstaan door een eerdere nare ervaring met bijvoorbeeld je verslikken in eten. Hierdoor kan het ‘bijna stikken’-gevoel weer terugkomen bij de gedachte dat een pil blijft steken.
 
Daarnaast helpen spanning en een daarbijhorende droge mond niet mee aan het doorslikken van een pil. Probeer in dit geval eerst  een paar slokken water te drinken zonder pil. 

Tips met slikken

Kijk eerst of je de medicijnen op een andere manier tot je kunt nemen. Lees in de bijsluiter of je capsules mag openmaken, of misschien kun je je pillen oplossen in water. Ook kun je proberen om in plaats van water een andere methode te gebruiken. Yoghurt, appelmoes of jam zijn goede alternatieven. Door de dikkere vloeistof glijdt de pil makkelijker je keelgat in.

Mocht je alleen water tot je beschikking hebben, dan is er een manier om het proces zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Buig je hoofd voorover in plaats van achterover. Leg het medicijn op je tong, neem een flinke slok water en zet je hoofd iets naar voren. Op deze manier slik je geen lucht mee naar binnen.  

Daarnaast zijn er ook nog bepaalde gels die helpen met doorslikken van pillen. Deze slikgels kun je vinden bij de apotheek. 

Maak het bespreekbaar

Een allerlaatste tip, maar daardoor niet onbelangrijk: maak het bespreekbaar met je huisarts of apotheker. Zodoende kunnen jullie samen kijken naar een andere oplossing, zoals een ander soort capsule of de oorzaak van de slikproblemen  achterhalen.

Bron:: Apotheek.nl, Quest, Gezondheidsnet

Ook interessant