Radar

toggle menu

Nieuwe televisie kopen: waar moet je op letten?

Nieuwe televisie kopen: waar moet je op letten?

In elektronicawinkels staan meestal tientallen verschillende soorten televisies. Onderling verschillen de tv's in grootte, uiterlijk, ingebouwde technologie, maar vooral in prijs. Waarmee moet je rekening houden als je een nieuwe televisie koopt?

De televisie heeft in veel huishoudens een centrale plek in de woonkamer. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken als je je tv vervangt door  een nieuw exemplaar. Radar spreekt over de aanschaf van een nieuwe televisie met Sim Kranenburg. Hij reviewt al enkele jaren de nieuwste televisies voor technologiewebsite Tweakers.net.

Vooral het uiterlijk van een tv is belangrijk

'Let bij de aanschaf van een televisie vooral op het design', geeft Kranenburg aan. 'Een televisie staat een aantal jaar in je woonkamer, dus het is belangrijk dat een tv er mooi uitziet. De meeste fabrikanten gebruiken bij de ontwikkeling van een televisie dezelfde technieken. Hierdoor is de kwaliteit van het beeld ook gelijkwaardig.'

In de afgelopen jaren zijn er ook televisies op de markt gekomen met een gebogen scherm. Fabrikanten willen met zo'n 'hol' scherm ervoor zorgen dat je de televisie-ervaring intenser beleeft. Volgens Kranenburg voegt een gebogen scherm echter niets toe, behalve qua uiterlijk omdat het er opvallend uitziet.

Beeldkwaliteit: Full HD of Ultra HD?

De beeldkwaliteit van tv's is door de jaren heen steeds beter geworden. Full HD-schermen zijn de standaard geworden, maar de opvolger (Ultra HD, ook wel 4K genoemd) wint terrein. 4K is een techniek waarmee het beeld twee keer zo scherp is als bij Full HD-schermen. Lees ook: '4K-tv - wat is het en wat kun jij ermee?'

'4K zal in de komende jaren de standaard worden, maar op dit moment zijn er nog bijna geen films of series in deze kwaliteit beschikbaar, waardoor je vooral op Netflix bent aangewezen. In de komende jaren zullen 4K-televisies voor iedereen betaalbaar worden.' Volgens Kranenburg heeft een 4K-televisie alleen nut als de schermgrootte hoger ligt dan 50 inch. Anders zie je op een gemiddelde kijkafstand (2,5 tot 3 meter) bijna geen verschil.

Hoe groot moet het scherm zijn?

De grootte van het scherm is vooral afhankelijk van hoe ver je van het scherm afzit. Bij een schermdiagonaal van 32 inch (81 centimeter) moet je ongeveer 2,5 meter van het scherm afzitten voor de optimale kijkervaring. Bij 40 inch (102 centimeter) is dit ruim 3 meter, bij 46 inch (117 centimeter) is dit 3,5 meter en bij 55 inch (140 centimeter) is dit ruim 4 meter.

Schermfrequentie: Hoe meer hertz hoe beter het beeld?

Schermfrequentie (dat in hertz wordt gemeten) geeft aan hoe vaak het beeld op je tv per seconde wordt vernieuwd. Hoe meer hertz een televisie heeft, hoe vloeiender het beeld. Toch betekent dit niet dat de kijkervaring ook beter wordt.

Televisie-uitzendingen worden uitgezonden in 50 hertz en de meeste films in 24 hertz. Als je televisie op een hoger aantal hertz is ingesteld, berekent de televisie zelf de extra beelden. Hierdoor lijkt het beeld soepeler, maar doordat een tv verkeerde berekeningen kan doen, kunnen beelden onlogisch worden. Kranenburg: 'Je kunt de schermfrequentie bij de aanschaf van een tv het beste negeren. Alle midrange televisies kunnen beelden mooi weergeven.'

Moet je een OLED en/of HDR-televisie aanschaffen?

Ook nieuwe technologieën als OLED of HDR zijn steeds vaker terug te vinden in de winkel. OLED is een nieuwe vorm van beeldschermtechniek. Het scherm bestaat uit miljoenen LED’s die zelf licht kunnen fabriceren om het beeld weer te geven. Een OLED tv heeft geen achtergrondverlichting nodig en individuele pixels kunnen worden uitgeschakeld. Hierdoor komen de kleuren realistischer over en is zwart ook echt zwart. OLED gaat echter wel gepaard met een veel hoger prijskaartje.

Door HDR (high dynamic range) kunnen zeer donkere delen en zeer heldere delen beter worden weergegeven. 'HDR staat op dit moment nog in de kinderschoenen en is vooral interessant als je duizenden euro's wilt uitgeven aan een nieuwe televisie.

Pas op voor de shopmodus

Een nieuwe televisie in de winkel uitzoeken lijkt handig, omdat je direct tientallen modellen onderling kan vergelijken, maar volgens Kranenburg moet je oppassen voor de shopmodus.

'Televisies in de winkel staan in een speciale modus waardoor de schermen extra fel, voornamelijk blauwachtig, licht uitzenden.' Deze modus wordt gebruikt om te wedijveren met de verlichting in de winkel, maar het zorgt er volgens Kranenburg ook voor dat je de beeldkwaliteit van een scherm in een winkel niet goed kan beoordelen.

Wat is de ideale kijkhoek?

'De kijkhoek is bij bijna alle LED-tv's perfect', aldus Kranenburg. Overigens is de kijkhoek volgens hem vooral afhankelijk van de gezinssituatie. De beste manier om de kijkhoek te controleren is door in een winkel een paar passen opzij te doen.

Ook reflectie van de zon kan de kijkervaring beïnvloeden, maar de beste manier om de reflectie tegen te gaan is volgens Kranenburg om de gordijnen dicht te doen. 'Er zijn technieken als coating die ervoor zorgen dat schermen minder spiegelen, maar dit zorgt er ook voor dat het kleurcontrast van het scherm afneemt.'

Heb ik een smart tv nodig?

'De software van een smart tv veroudert snel', zegt Kranenburg. 'De meeste mensen gebruiken een smart tv vooral voor Uitzending Gemist, Netflix of YouTube, maar daar heb je niet per se een smart tv voor nodig. Een slimmere optie is bijvoorbeeld een Chromecast.' Een Chromecast is een apparaat ter grootte van een usb-stick dat je in je televisie stopt. Daardoor kun je video streamen (bijvoorbeeld via Uitzending Gemist) op je tv.

Online of in de winkel kopen?

Waar kun je het beste een televisie kopen: in een fysieke winkel of in een webshop? Het voordeel van een fysieke winkel is dat je de televisies op een rijtje ziet staan. Aan de andere kant kun je online de prijzen gemakkelijker vergelijken.

Kranenburg: 'Als je online een televisie koopt, heb je bovendien het recht om het apparaat binnen twee weken terug te sturen als deze niet bevalt. Hierdoor kun je gemakkelijk kijken of de tv echt bij je past.'

Bron: Tweakers.net / Sim Kranenburg

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant