toggle menu

Problemen met Renault-diesels in de kou; dit moet je weten

Problemen met Renault-diesels in de kou; dit moet je weten

Verschillende eigenaren van een Renault-auto klaagden dinsdag dat hun auto niet startte. Het probleem lijkt te liggen aan een combinatie van een specifiek motormodel en de weersomstandigheden. Radar zocht uit wat er precies aan de hand is.

Waarom start mijn auto niet?

Door plotselinge kou en hoge luchtvochtigheid kan het voorkomen dat er in de intercoolers van een specifieke turbodieselmotor water condenseert. Als je de motor dan probeert te starten, komt dit water in de cilinder terecht, waardoor hij niet start. Als je hem dan opnieuw probeert te starten, brandt de zekering van de startmotor door en geeft hij helemaal geen kik meer.

Wat is een intercooler?

Bij een motor met turbo worden uitlaatgassen gebruikt om een compressor aan te drijven die meer lucht in de motor perst. Hierdoor kan er in combinatie met meer benzine meer vermogen uit een klein motorblok gehaald worden. Een motor werkt het best met koude lucht, dus nadat verse lucht is samengeperst door de turbo, stroomt het door een soort radiator om af te koelen. Deze radiator wordt de intercooler genoemd.

Welke auto’s hebben last van dit probleem?

Renault vertelt tegen Radar dat het probleem zich voordoet bij hun K9K-motor, en dan specifiek bij een variant die het bedrijf de laatste vier à vijf jaar in de Mégane, Clio, Talisman en Espace heeft verwerkt. Het motorblok ligt ook in enkele modellen van Nissan en Dacia. Mogelijk komt het daar ook voor.

Volgens Renault is het probleem niet aanwezig bij nieuwe Renaults.

Wat moet ik doen met mijn auto die niet start?

Renault raadt aan om niet te proberen het probleem zelf op te lossen. Neem contact op met je dichtstbijzijnde Renault-dealer. Die zullen er gratis voor zorgen dat het wordt gerepareerd en zo nodig voor vervangend vervoer zorgen.

Bron: Renault

Meer over:

Ook interessant